НОВИНИ

Министърът на външните работи на Австрия Себастиян Курц предупреди ЕС да не се придържа повече към решенията за презаселване на мигранти в страните – членове.

„Целта е напълно нереалистична“ заяви той, цитиран от Welt am Sonntag – непосредствено преди днешния референдум по квотите в Унгария, който (както се очаква) ще ги отхвърли. „Мярката да се разпределят 160 000 бежанци за две години по квоти в страните от ЕС, аз мисля, че е грешна“, каза Курц. Ако бежанците (както се предполага) продължават да бъдат разпределяни с досегашния им темп, то за да бъдат презаселени всчки 160 000 ще бъдат необходими около 30 години.
„Освен това, дебатът по разпределението на бежанците по квоти може да подложи на риск единството на ЕС. Това е опасна пропаст която предизвиква безпокойство, веразбирателство и враждебност“, допълни той. Квотите за разпределение не действат, защото много страни не са готови да приемат голям брой бежанци, почерта министърът. „Друга причина е, че много бежанци отказват да отидат в определени страни от ЕС. Румъния, например, беше принудена, както и други страни да създаде квартири за хиляди. Но има само няколко стотин човека, желаещи да отидат в Румъния“, изтъква Курц.
По отношение на референдума в Унгария, Курц заявява, че той е в резултат на грешната миграционна политика (реално наложена от канцлера на Германия Меркел – бел.ред.). „Ако наша основна цел още от началото беше не преразпределянето на бежанците, а управлението на външните граници, вероятно никога нямаше да го има този референдум в Унгария…Ние не трябва да създаваме впечатлението, че в Европа има две класи членове, (защото) считаме, че централноевропейските държави са направили грешка по въпроса за бежанците. Опасно е, ако няколко държави създават впечатление, че в ЕС са по-високопоставени морално от други държави – членове“, каза той и добави, че държави като Унгария, Полша и Словакиия, „никога не са подкрепяли политиката на поканване“ на мигрантите.
Курц отправи остри критики пряко към политиката на Меркел, която на срещата във Виена обяви, че Германия ще продължава да приема по няколко стотин мигранти от Гърция и Италия. „Тази политика е грешна“, твърдо заяви той. На пръв поглед, така се облекчават Гърция и Итлия, но (както правилно) отбеляза Курц, „Такава политика, както е обявена от Германия, постига (точно) обратното – поради това има вероятно оше повече бежанци, които идват в Гърция и Италия и тези страни дори ще бъдат още повече натоварени.“ Докато в мигрантите се създава чувството, че си струва да дойдат в Гърция и Италия, защото в крайна сметка ще стигнат до Германия, ще има нарастване и още повече от тях, което пък ще предизвика отново въпроса за преразпределянето им. Вместо облекчаване, въз основа на политика, която „е с дори намерения, краят може да е с негативен ефект върху всички страни, защото идват още мегринти“. Вместо това, би трябвало да се направи повече, за да се защитят външните граници на ЕС, като в същото време се осъществяват програми за пряко презаселване на мигранти от лагерите в Сирия.

Като изключим самта Ангела Меркел, която продължава да настоява на политиката си на "отворени врати", почти никой в ЕС вече не оспорва изводите, направени в от Курц. Не е ли дошло вече и времето, (най-после) и българските политици да "отворят очи" и да престанат да наричат "черното" - "бяло"?! Още повече, че дори "проучванията" на услужливите български социологически агенции показват, че повечето българи не желаят и няма да се съгласят, със своята "послушна политика", управляващите да превърнат България в "депо" за мигранти, съвсем малка част от които реално отговарят на определенията за бежанци и/или закриляни лица.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас