НОВИНИ

Италия екстрадира петима македонски граждани, представляващи заплаха за националната сигурност - за пропагандиране на джихад и мъченичество и възхваляване на терористичните атаки на джихадистката групировка Ислямска държава.

Това бе съобщено от министъра на вътрешните работи на Италия Ангелино Алфано, който допълни, че те са живели дълги години в Рончи дей Легионари (Гориция).
Решението е било взето на 26 септември от Алфано, след като прокуратурата е отказала да предприеме вътрешни (в Италия) мерки срещу двама от експулсираните, които „изразили съжаление, за извършването на терористични престъпления посредством информационни технологии“. По думите му, то е в рамките на превенциите срещу евентуални терористични атаки в Италия.
Разследването е установила, че експулсираните са извършвали своята дейност основно чрез страница във Фейсбук – в продължение на две години. На профила на единия от тях (на 28 години) са били публикувани пропагандни материали на ИД. Профилът е ползван от него, брат му (на 31 години) и техния зет. Полицията е установила, че същите религиозни и политически виждания са имали и майката и бащата на двамата братя. Семейството е притежавало фирма, действаща в строителния сектор.
Освен това, македонските граждани (техният етнос не се съобщава) са поддържали връзки и с други ислямисти на Балканите, единият от които е радикален имам, арестуван заради подобна дейност в Босна и Херцеговина. Той е обвиняван, че е набирал джихадисти за ИД, вкл. и в Италия, като някои от тях (македноски граждани) са отпътували от страната и са се включили във формированията на ИД.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас