НОВИНИ

В неделя е било подписано споразумение между ЕС и Афганистан – „ЕС – Афганистан съвместен път напред по проблемите на миграцията“. По него, държавите от ЕС ще могат да депортират в Афганистан мигранти от тази страна, на които е бил отказан статут на бежанец/закриляно лице или убежище.

Споразумението е в сла от днес. Според него, през първите 6 месеца на действието му, страните от ЕС ще могат да депортират със самолети до Кабул отказали да се върнат доброволно мигранти, като техният брой не може да надвишава 50 с един полет. За сметка на това, няма ограничение в броя на полетите.
Преговарянето на споразумението се проточи от месеци, но според някои информации в британски медии, в крайна сметка афганистанското правителство е било принудено да се съгласи – след заплахата от страна на ЕС за „орязване“ на помощите за страната. На практика, Афганистан се издържа от вънни помощи, защото едва 10.4% от БВП е от вътрешни приходи.
Броят на афганистанските мигранти в ЕС нарастна рязко от началото на 2015 г., като те са втората по големина група мигранти (196 170 искания за убежище през 2015 г.). Понастоящем, броят им продължава да се увеличава.
Очаква се, броят на депортираните да е толкова голям, че ЕС и Афганистан разглеждат необходимостта от създаването на специален терминал за тяхното приемане на международното летище на Кабул. Специални мерки са предвидени и за депортирането на жени и деца – за да бъде осигурена адекватната им защита и подпомагане по време на целия процес. Подобни положения има и по отношение на т.нар. „непридружавани деца“.
Подписването на споразумението е част от формата на провеждащата се днес и утре донорска конфренция за Афганистан. То обаче не е минало без демонстиррането на несъгласие от афганистанска страна – министърът по бежанците и репатрирането Сайед Хюсейн Алеми Балкхи е отказал да го подпише лично и е изпратил свой заместник, който е направил това.
Естествено, сега се очакват и многобройни протести от неправителствени организации и активисти – пропагандиращи отварянето на границите и свободен достъп до ЕС за всички желаещи.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас