НОВИНИ

Сирийско семейство иска да избяга от Литва, защото „СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ СА МНОГО МАЛКИ“
По силата на квотите на ЕС Мохамед Али Абдула е разпределен в Литва, която обаче сириецът презира, тъй като СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ – отделяни от данъците на итовските граждани – не са му ДОСТАТЪЧНО ГОЛЕМИ и са по-ниски от тези в Германия.

Ситуацията не е нова, представяните като „бягащи от насилието и войната“ имат много ясни и точни изисквания към европейските страни, в които те буквално са „насадени“ – МНОГО И ВИСОКИ ПОМОЩИ. Ако страната, където са изпратени не може да им ги осигури – не че такива са ДАВАНИ на местните граждани – представяните като „бедни и гладни“ са готови на всичко, за да отидат в такава страна, където ще ВЗИМАТ ПОВЕЧЕ БЕЗ ДА РАБОТЯТ.
Преди седмици 20 лица от Сирия – три семейства от 6 възрастни и 14 деца - пристигнаха на летището във Вилниюс от Турция.
36-годишният Мохамед и семейството му – съпругата му, домакиня на 29 години и трите им деца - са били настанени в център за мигранти в Рукла. Малко след пристигането семейството ВДИГА СТАЧКА – отказват да подпишат споразумение за интеграция в Литва и НАСТОЯВАТ за БЕЗПЛАТНИ самолетни билети за Канада.
Наглостта на сирийците не свършва с това, пред телевизия „LNK“, Мохамед открито заявава, че не харесва Литва (към него обвинения в расизъм, ксенофобия и други подобни изобщо не са отправени!).
„Аз не зная какви са стандартите за здравеопазване. Защото се чувствам болен и аз няма да мога да работя. Но тогава, аз няма да мога да поддържав семейството си в тази страна… Аз се нуждая от медицинска помощ и трябва да си стоя в къщи, аз не мога да работя. Социалните помощи тук вероятно не са задоволителни за нашето настаняване и другите ни разходи“, заявява бежанецът Мохамед, който по-справедливо би тябвало да бъде наречен „търтея Мохамед“.
В Сирийската Арабска Република здравеопазването е безплатно – в много случаи дори за много тежки болести – а невъзможността за работа е или трудоустроявянае или хронични заболявания и човек, които има подобни проблеми, би трябвало да има и „някакви бумаги“ за болестта и състоянието си, а не „Аз не мога“, „Аз трябва“.
Лъжите на Мохамед, обаче не се изчерпват с това. Преди няколко седмици (отново пред местни медии) той пее друга песен: „Ако има предложения, аз мога да работя. Няма значение какво“. (Интересно дали може и да чете и пише?!?).
Сега обаче, той е на фазата – ООН ни предаде.
По думите му, „те ми казаха“ („те“ по отношение на ООН – няма, ако някои изобщо му е казал нещо, то той е с ясна длъжностна позиция и име), че Литва приема бежанци.
„Най-важният въпрос за мен беше, дали там реално е като в Германия, Швеция и други страни от ЕС. Те ме увериха, че Литва е сред страните от КЛАС-А. Но, когато ръководителят на центъра (кой точно център и как се казва ръководителят му, Мохамед пропуска!) ми обясни как работи интеграционният процес, аз осъзнах. И свърших тук на работно място, нивата на социални помощи са ТВЪРДЕ НИСКИ“.
След няколко дни, обаче сириецът се „предава“ и подписва споразумение след като са му изяснили какво ще последва – връщане, което не подлежи на въпрос; не в Сирия, но в Турция.
Междувременно друго сирийско семейство успява да офейка от Литва. Бащата е имал работа и семейството – съпругата му, която също е домакиня и трите им деца – са били подсигурени, но преди около седмица Червеният Кръст съобщи, че те, вече не са в страната. Къде в момента са петимата пристигнали от бежански лагер от Турция приди четири месеца никой не знае, но още три седмици ще получават социални помощи и ако не се върнат помощите ще им бъдат спрени.
Поне у нас, ако пропуснеш МЕСЕЧНО вписване в център за помощи, помощите се спират, но понеже ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ, лицата които не са внесли и стотинка в държавните бюджети могат да ги получават с месеци без да се появяват.
Според изявление на католическата благотворителна организация „Каритас“ – чието име вече е замесено в доста финансови скандали с „бежанците“ в Италия – смята се, че много от „имигрантите“ в Литва имат много малки познания за страната и много от тях вярват, че СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ – не ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА РАБОТА – са същите като в Германия или Швеция.
„Когато хората идват тук, те трябва да се запознаят/привикнат със ситуацията в страната. Какъв е пазарът на труда в Литва? Каква е икономическата ситуация? Какава е културата? Това са важни въпроси. Хората, разбира се са шокирани. Това е нормално, болшинството от тях са в шок“, коментира председателят на организацията в Литва.
Тезата, че хора идващи от „военни зони“ са в шок от страни, където се живее в мир, макар и да няма изобилие, не е нова и вече става повече от смехотворна. Ако, си гладувал не си недоволен от хляб и не изискваш гурме храни, но ако си гладувал.
Първото семейсто „бежанци“ ИЗБЯГАЛО от Литва беше от Ирак, чието правителство е силно подкрепяно от ЕС, вкл. финансово и което контролира значителни райони от територията на страната. Иракчаните сега са в Швеция и не получават и литовски социални помощи, НО са запазили бежанския си статут – миграционните власти позволяват на „бежанците“ да стоят в чужбина до 6 месеца. Просто превъзходно нали – а фактът, че 6 месеца някои лица може да си стоят в напр. Сирия и съвсем случайно да се окажат в район контролиранот „Ислямска Държава“, а после 6 месеца да си „почиват“ в някоя европейска страна е нещо, което ИЗОБЩО не заслужава никакво внимание?!

Същите, тези лица преминават през драконовски проверки по сигурност, когато от едно населено място в Сирия или Ирак се преместват на друго; често достъпът до други населени места им е отказван от собствените им сънародници – поради съображения за сигурност – но явно Сирия, Ирак и всички други страни, които не са в ЕС ИМАТ ПРАВО да пазят границите си и да се грижат за сигурността на гражданите си, а тези в ЕС – тези в ЕС, имат правото да НЯМАТ НИКАКВИ ПРАВИ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас