НОВИНИ

Няколкостотин „мигранти“, намиращи се всръбската столица Белград са тръгнали към унгарската граница с саморъчно изработени плакати и крещящи слогани, изискващи отваряне на границата.

Тълпата е тръгнала във вторник сутринта и се движи по протежението на р. Сава като от време на време спира, за да „преговаря с полицията“, съобщава „Ройтерс“.
Всички те са мъже и момчета на около 15 години и на един от плакатите е написано „Ние сме хора, а не животни“. Интересно защо, сръбските власти не им „гарантират“ правото на хората и не ги санкционират за нарушаване на обществения ред и норми на поведение, а „преговарят“ … като при „заложническа криза“.
В Сърбия има около 7 000 лица , които съвсем не ВСИЧКИ са от Сирия и които разбира се, не искат да стоят в „бедна Сърбия“, а да отидат в другите европейски страни с по-добри (щедри) социални системи, за което е необходимо да преминат през Унгария.
„Ние, ще отием до границата с Унгария“, заявява около 20-годишен ПАКИСТАНЕЦ от Кета. „Ние, не искаме в Сърбия“, допълва още Садакат Хан, който НЕ БЯГА от войната в Сирия и по презумпция НЕ ГОВОРИ „сирийски“ (арабски), т.е. „ние“ СМЕ – АФГАНИСТАНЦИ И ПАКИСТАНЦИ.
Според съобщението на „Ройтерс“ много от т. нар. „мигранти“ са се били самонастанили в импровизиран лагер на централната гара в града и са изчаквали резултатите от референдума в Унгария, защото са смятали, че той ОЗНАЧАВА отваряне на границата. Много интересно, кой им е „напълнил главите“ с това виждане, тъй като проведеният през уикенда унгарски референдум съвсем не е за отваряне или затваряне на границата, освен ако разбирането не е – ПРИЕМАНЕТО НА КВОТИТЕ НА БРЮКСЕЛ Е РАВНОЗНАЧНО НА ОТВАРЯНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА.
Акцията – вероятно добре подготвена и външно инспирирана – не е първа, а много наподобява тази от началото на годината, когато в крайна сметка до границата стигнаха малко от стотиците тръгнали, а още по малко останаха там. В продължение на няколко дни, те – основно афганистанци и пакистанци – правиха демонстративна гладна стачка, с всевъзможни „хватки“ за привличане на вниманието (разсъблчечени тела с надписи по тях, ревящи/дерящи се младежи и пр.) на медиите, политически коректните, от които надлежно ги отразяваха, въпреки, че в социалните медии се появиха снимки и записи, които по-скоро говореха за „щафетна гладна стачка“. В крайна сметка, твърдата позиция на унгарските власти, т.е. неотварянето на границата ги накара да прекратят „протеста“, който всъщност беше искане за нарушаване на закон със санкция от властите и те бяха откарани по центрове за прием в Сърбия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас