НОВИНИ

От 4 до 7 октомври в цяла Русия се провежда учение по гражданска защита (в някои информации – Всеруска тренировка по гражданска защита). В него участват практически всички субекти на Руската федерация и общо около 60 милиона човека.

Според информация, разпространена от Министерството по извънредните ситуации (МЧС), което отговаря и за гражданската защита на страната, главната задача на учението е подготовката на населението и органите на изпълнителната власт за действия във време на война и при възникване на извънредни ситуации.
По изявление на министър Владимир Пучков, в учението ще участват обощо над 60 милиона човека в цялата страна, над 200 000 специалисти от аварийно-спасителните формированя, около 50 000 единици техника, а според заместник министъра на МЧС генерал Владимир Степанов, за провеждането на му в различните региони на РФ, са разработени над 300 сценария, отработването на някои от които е започнало на 4 октомври. Сценариите са съобразени с особеностите и рисковете по места и включват действия при възникнали аварии и извънредни ситуации.
В тренировката участват правителството на РФ, регионалните министерства и ведомства, а също и местните мласти.
Учението (тренировката) ще бъде в два етапа. По време на първия етап ще бъдат оповестени органите на властта и ще бъде събран ръководният състав. През втория етап практически ще бъдат отработеви всички въпроси по координирането и взаимодействието в условията на криза. Предвижда се и оповестяване на населението, развръщането на пунктове за раздаване на средства за индивидуална защита, евакуация, временно настаняване на засегнати и пострадали, развръщане на полеви пунктове за изхранване, на постове за радиационен и химически контрол, а също и на полеви пунктове за управление. Ще се проверяват на практика системите за оповестяване и свръзка при извънредни обстоятелства, станциите за обеззаразяване на техниката и облеклото на хората, противопожарната охрана и други („специални“) обекти на гражданската отбрана.
В 10.00 ч. от правителството на Русия (в тренировката участва и премиерът Дмитрий Медведев) е започнало предаването на вводни до субектите на РФ.
Така напр. в Санкт Петербург и Тюмен се отработват действия при спиране на електроснабдяването, при голямо изтичане на хлор в следствие на диверсия; в района на Москва – действия при вдривяване от дивесионна група на газопровод и пожари в ТЕЦ-21 (най-голямата ТЕЦ за производство на топлинна енергия в Европа) и др.
Учението се провежда за втора поредна година.
То е на фона на небивалото през последните десетиления изостряне на атоношенията между САЩ и Русия и незабавно предизвика тревожни коментари на Запад, в някои от които се задава въпроса, дали Русия не се подготвя за Трета световна война.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас