НОВИНИ

Мароканските власти съобщиха, че са предотвратили самоубийствена атака планирана за 7 октомври, когато трябва да се проведат парламентарните избори в страната.

По-рано тази семица, властите арестуваха предполагаема клетка на „Ислямска Държава“ (ИД) от 10 жени, а министъра на вътрешните работи коментира, че това е първият път, в който са арестуваните заподозрени са жени.
„Една от жените търсеше повече видимост и беше планирала операция за деня на изборите“, коментира Абделхак Каяяам, ръководител на Централното бюро за съдебно разследване на Мароко (правното крило на службата за вътрешно разузнаване) за агенция „Ройтерс“.
По думите му, атаката е „била самоубийствена“ и властите са намерили материали за направа на бомба. Сред групата арестувани има и четири тинейджърки, а някои вече са омъжени за членове на ИД в Сирия (по интернет).
Клетката е действала в няколко региона на Мароко, вкл. градовете Кенитра и Танжер.
Според съобщение на мароканското МВР, арестът отразява усилията на ИД да ангажират жени-джихадисти в атаки в Кралството; арестуваните са били „инспирирани“ от брата на една от тях, който пък е свързан с бомбени атаки в Ирак осъществени по-рано тази година.
В петък в Мароко трябва да се проведат парламентарни избори, в които фаворитът е ислямисктата „Партия на справедливостта и развитието“, която пет години е води управляващата коалиция в „конституционната монархия“, където все пак Кралят е върховната власт.
По данни на мароканското правителство, около 1 500 мароканци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, а около 220 върналите се в страната са ипратени в затвора, докато 286 са били убити в боеве.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас