НОВИНИ

Новините от днес, свързани с миграцията в България, показаха дълботото разминаване между управляващите и българските граждани, асъщо и с мигрантите/бежанците. Оказва се, че българското правителство все още не е разбрало, че квотите за преразпределение „няма да минат“.

В Народното събрание, визепремиерът и винистър на вътрешните работи обобщи вижданията на правителството и партиите, които подкрепят неговата миграционна политика.
При много голяма бежанска вълна в България мигрантите ще бъдат настанявани на три площадки, които ще представляват временни лагери от затворен тип, с фургони, съобщи по време на парламентарния блиц контрол вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.
Тя не уточни къде ще бъдат тези затворени центрове, от които пристигналите у нас нелегални мигранти, поискали бежански статут, няма да имат право да излизат. Очевидно това също ще са лагери, но не като палатковите в Гърция, а с фургони, какъвто е центърът в Харманли. Идеята е те да са по ширината на българо-турската граница, от където се очаква вълната. „Става въпрос за три площадки. Ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция и трябва да бъдат разположени някъде, ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем да се движат самостоятелно и да можем да ги контролираме. Това, което ние искаме да направим, е добра организация, контрол и повече центрове от затворен тип, за да може да контролираме тези процеси”, обясни тя.
Бъчварова даде информация и за финансовата издръжка на бежанците у нас. „14 млн. лв. за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ, текущи разходи и 5 млн. лв. – за преместване в нов дом на един от домовете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в София, защото е в прекалено лошо състояние. Не сме решили къде ще бъде изведен, правим проверки”, уточни тя.
„Задържаме ги по-дълго, затова правим затворените центрове, за да можем до края на протичане на процедурата възможно най-добре да ги проверяваме”, коментира министърът. И напомни, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията – за 1300 - 1400 бежанци и още 100 души по механизма за презаселване от Турция.
Плащанията от Брюксел ще започнат, след като се уредят всички документи, както и приемането на условията да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и да останат да работят. Общата отпусната на България сума е 160 млн. евро, от които 124 млн. евро или 70%, са за подобряване на охраната на границата и 12% – за мерки, свързани с бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в България.
„От 2 октомври можем да започнем да плащаме всички разходи, включително заплати на служителите, както и текущи разходи за издръжката на бежанците, които са тук”, съобщи Бъчварова.
В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа пък каза Бъчварова пред медиите в НС след участието си в блиц-контрола.
„Какво означава за вас промяна на етническия състав на нацията“, отговори на въпроса на Бгнес с въпрос вътрешният министър. „Това е много лоша спекулация“, подчерта тя, влизайки в диалог и с представители на други медии. „Вие наясно ли сте вашите родители откъде са дошли?! Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят. По цял свят е така. Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания - това етническо прочистване ли е на тия държави? Вие в какви категории мислите - аз не мога да разбера?! Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят - има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата, каза тя. Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци- това е съвсем друго. На въпрос на Бгнес това ли е смисълът на постановлението на МС от 12 август т.г., че става дума за дългосрочно заселване у нас на бежанците, министърът отговори: Точно за това е механизмът за релокация и презаселване, това е, което сме определили, както и квотите преди година и половина, които обсъждахме и приехме по една доста справедлива форма. И това е ангажимент на всяка една от европейските държави“, заяви Бъчварова.

Отношението на Бъчварова към въпросите, поставени от журналистите е показателно – „намирисва“ на презрение, доста високомерно, но най-вече – доказва, че управляващите и много от българските политици просто не „знаят на кой свят се намират“ или живеят в някаква измислена, паралелна реалност.
Няма да се спираме, какъв риск за сигурността представляват мигрантите – това е една огромна тема. Но и без нея, нещата са доста тревожни.
Преди всичко, абсолютно нереално е това, което Бъчварова „обещава“, че ще стане с „бежанците“. Защото обезлюдяването на проницията не е в резултат на нещо друго, а на липса на работа и ниски заплати. Това няма как да бъде преодоляно със „заселване“ на бежанци. Напротив – ще изостри и без това високото социално напрежение, което съсществува там. Не е реалистично и да се очаква, че мигрантите ще успеят да се интегрират за период от 2 години, дори и да го искат – културните, религиозните, езиковите различия са огромни. Как напр. се очаква малка, обезлюдена община да осигури изучаването на български език, след като за това са необходими преподаватели, преводачи и т.н. – все неща, които една община трудно би могла да си позволи.
Изявлението на министър Бъчварова за мигрирането на българите по света пък може да бъде охарактеризирано като нагло и нахално. Не е правомерно да се сравнява то с нахлуването на мигранти – по много причини. Те отиват там напълно легално – обикновено след кандидатстване и получаване на работа или приемане в университет, с документи, в съответствие със законите и миграционните процедури на съответните страни, а не преминават границите им нелегално. Ако пък го направят – след залавянето им следва съдебно преследване и присъда, в най-лекия случай – депортация. И най-вече – където и да отидат по света, преобладаващата част от българите работят или учат. Нищо от това не може да се каже за пристигащите у нас мигранти. Що се отнася до мигрирането на българи в страните от ЕС, то е тяхно право, за което България е платила не малка, а доста тежка цена.
И да – настаняването за неопределено време на групи мигранти в обезлюдени райони променя етническия състав на населението в тези общини. Още повече, че мигрантите са „склонни“ да си създават затворени общности, в които живеят. Последствията ги виждаме от горчивия опит на страните от Западна Европа, а дори, а в наченки - и в София (в оформящата се в района между Лъвов мост, Женски пазар и Халите „no-go“ зона).
Що се отнася до квотите – изглежда, че г-жа Бъчварова изобщо не е запозната с мнението и реакцията към тях на страните от Вишеградската група, на Австрия и др. Квотите просто „няма да минат“ във всички държави от ЕС. Ако тя не го е разбрала – трябва да си подаде оставката, а ако го е разбрала – да спре да се опитва да ни заблуждава.

Курц: ЕС да се откаже от квотите мигранти – не работят, но заплашват единството му
Най-фрапантното разминаване между реалност и управляващи, обаче е по въпроса за това, какво представляват мигрантите, какво искат и какво не искат те. Пример за това даде не друг, а bТВ с един репортаж от днес.
От него се вижда ясно, какво искат мигрантите – къщи, пари, издръжка и осигуровки. За работа не са споменавали.

Защо Мохамед иска в Германия?!? Не иска да работи, но иска да яде
Ето накратко и съдържанието на „новината“ (за много европейци в това няма нищо ново – бел.ред.)
Мигранти от Сирия, настанени в бежанския център във Враждебна по програмата за релокация на мигранти в Европейския съюз, плашат с гладна стачка, ако не бъдат върнати обратно в южната ни съседка, съобщава bТВ.
„Мигранти от Сирия, настанени в бежанския център във Враждебна по програмата за релокация на мигранти в Европейския съюз, плашат с гладна стачка, ако не бъдат върнати обратно в Гърция. Причината – съседите ни им обещали, че тук ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.
Шивачът Иса и неговата съпруга Авин пристигат в България заради тези обещания. Те платили хиляди долари на трафиканти, за да избягат от войната в Сирия. „Показаха ни снимки с безплатни апартаменти, казаха, че една седмица ще бъдем в този комплекс, след което ще получим право на пребиваване за пет години с паспорт и право на пътуване. След това ще ни настанят в къща, ще ни дадат финансова помощ за цяла година”, разказва Иса.
Двамата се озовават в центъра за бежанци във Враждебна, където има още една група, слушала подобни обещания. Таж ал Мълла и приятелите му също пристигат то Гърция по програмата за релокация.
„Показаха ни някакъв лагер, но той – като хотел. Все едно петзвезден хотел и ни казаха, че има всичко, дори и спортен клуб”, разказа Таж пред камерата на bTV.
Мигрантите показват на репортера Мария Цънцарова брошура, с която рекламират страната ни в Гърция. Същата брошура са получили Иса и Авин. В тях пише:
„След като получиш статут на бежанец в периода, който може да продължи до една година, ще ти бъдат предоставени финансови помощи, с които да покриеш разходите за жилище и живот, ще ти бъдат осигурени социални услуги и здравни осигуровки, обучение на български език, социални и културни насоки (консултации), техническо и професионално обучение, покриване на разходите за транспорт и придвижване, преводачески услуги.
По думите на Иван Пенков, директор на Центъра за настаняване във Враждебна, не би трябвало гръцките власти да обещават подобни неща на мигрантите. „Международната организация по миграцията рекламира така България пред тях”, допълва той.
В Международната организация по миграцията членува и България, а ръководител на мисията в София е Радослав Стаменков. Той е категоричен, че неговите колеги, работещи на територията на Гърция, никога не са „рекламирали” по подобен начин страната ни. Отрича да е виждал и брошурата, която е напечатана на бланка на организацията.
Сирийците, попаднали от Гърция у нас, предупредили всички свои близки, че тук къщи няма, няма да получават и по 500 евро на месец, но следващата група се очаква другата седмица.
„Казаха ми: „Имаш 10 минути – или подписваш и се съгласяваш, или оставаш в Гърция”. И ми казаха: „Ако останеш тук, ще останеш незаконно, без документи”, допълва Иса.
Други мигранти също се оплакаха от натиск при попълване на документите за релокация в страната ни.
Проблемите не спират до тук.
Веднъж подписали документите, мигрантите летят със самолет към страната ни, но още на летището биват арестувани, въпреки че трябва да бъдат посрещнати от представител на Международната организация по миграцията.
Сирийците, настанени във Враждебна, поставиха ултиматум пред директора: дават му седем дни, за да ги върне в Гърция или моментално да получат статут и парите, които са им обещани от нашите съседи. Ако до края на седмицата нищо от това не се случи, мъжете и жените обявяват гладна стачка.“
Не е най-важното, кой точно ги е „излъгал“, защото на всеки му е ясно, че това са гръцките власти от една страна и точно гръцките колеги на г-н Радослав Стаменков. По очевидни причини – да ги накарат да подпишат. Само един въпрос, дали толкова категорично отричащият г-н Стаменков ще си подаде оставката, ако се окаже (и докаже), че той не е прав (все пак, да не използваме думата „лъже“)?
Някъде да се споменава, че те искат да работят?! Не, те искат „статут“, къщи, пари на ръка – по 500 евро, осигуровки и всякакви други „благини“. И естествено – без да работят. Поне за срок от една година. А после?
Ще им дадете ли всичко това и какво ще стане след една година, г-жо Бъчварова? И още – защо българското правителство е готово да предоставя такива „бонуси“ на мигрантски семейства, но не и на български граждани?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас