НОВИНИ

Иракските сили за сигурност са изгорили полета с обща големина от 16 000 кв. м., на които е имало насаждения от опиумен мак.

Маковите „плантации“ са били собственост на банди от „Ислямска Държава“ (ИД) близо до района Шаркат в иракската провинция Салахудин.
Според съобщения в иракски медии, ИД разчита на култивирането на опиумен мак – традиционен източник на доходи за афганистанските Талибани и част от местното население – за финасиране на част от операциите си.
Джихадистите произвеждат хероин от опиума добиван от растенията в лабораториите на Университета в Мосул, който е под контрола на ИД от средата на 2014 г.
„Иракски новини“ цитира иракска интернет страница, която разкрива, че повечето от тези които „ръководят“ култивирането са с афганистански произход, т.е. може спокойно да бъдат определени като „експерти“, вероятно с дългогодишен опит.
Опиумният мак се използва за извличане на различни видове наркотици, вкл. опиум, хероин и морфин. Разстението е с различни цветове на цвета – бял, жълт, оранжев, червен или розов – и расте в студени райони, където зимата е кратка.
Афганистан е „прочут“ с опиумните си макови полета – около 90% от производството на опиум в света идва именно от Афганистан; спред някои източници стойността на експорта е над 4 млрд. долара.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас