НОВИНИ

Специалният посланник на Генералния секретар на ООН за Сирия, Стефано де Мисура призовава за извеждането от Алепо на членовете на „Джаиш ал-Фатах ал-Шам“, т.е. наскоро отреклите се от „Ал Кайда“, но не и от принципите и идеологията й терористи и за едновременно прекратяване на военната операция водена от сирийските правителствени сили.

„Ние, не водим преговори с „Ал-Нусра“, казва де Мисура, който използва старото име на организацията (това, ползвано докато официално беше представител на „Ал Кайда“ за Сирия).

Обръщайки се към джихадистите, той допълва: „Ако, вие решите да напуснете източно Алепо достойно, със своето оръжие и да отидете в Идбил или където, вие решите, аз съм готов лично да ви съпровождам“.
Де Мисура, който явно се изживява като „генерал губернатор“ на Сирия, след като разрешава на тези или онези престъпници да отидат в този или онзи град – дано само "разрешителното му" да не включва градове в Европа - също така призовава правителството на Сирия „незабавно да прекрати бомбандировките, ако „Ал-Нусра“ „си отиде““.
Част от другите изявления на де Мисура, цитирани от ТАСС са:

  • Ще са необходими официални гаранции за бойците от „Джабхат ал-Нусра“, ако те с съгласят да се евакуират от източно Алепо.
  • Ако не се предприемат спешни стъпки по изменение наситуацията в източно Алепо ще загинат хиляди граждански лица и хиляди ще станат бежанци.
  • В източно Алепо се намират минимум 8 000 бойци на въоръжената опозиция, а бойците на „Джабхат ал-Нусра“ са около 900 човека.
  • Около 200 ранени в източно Алепо се нуждаят от спешна евакуация.
  • Целевите групи по хуманитарни въпроси и прекратяване на бойните действия в Сирия продължават работа.
  • В източно Алепо след извеждането на бойците от „Джабхат ал-Нусра“ трябва да се съхрани предишната местна администрация при международно присъствие.

Вместо коментар:

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас