НОВИНИ

Багдад: Турското военно присъствие може да доведе до регионална война
Премиерът на Турция, Бинали Йълдъръм заяви, че турските войски ще си стоят на иракска територия, въпреки многократните призиви на иракските власти, те да бъдат изтеглени от територията на страната.

„Няма значение какво казва иракското правителство в Багдад, турското присъствие ще остане там, за да се бори срещу „Даеш“ (арабския акроним за „Ислямска Държава“/ИД – бел. ред.) и да предодврати каквато и да била насилствена промяна на демографския сътав на региона“, заяви Йълдъръм в коментар излъчен по телевизията, ццитиран от АФП.
Турското военно присиствие на иракска територия – без санкция на ООН или на централното иракско правителство – се определя на около 2 000 военни, като около 500 от тях са в лагера Башика (в северен Ирак), където тренират „иракски бойци“, които се надяват да участват в битката за връщане контрола на Мсул (цифрите са от турски медии).
Сагата с присъствието на турските военни в Ирак продължава вече седмици и иракските политически и обществени лидери – вкл. официални правителствени представители – не крият неодобрението си и многократно призоваха Анкара да изтегли военните си.
На свой ред, в знак на протест, Анкара пък привика иракския посланик, след това Багдад привика турския посланик. А в четвъртък Йълдъръм, заяви че реакцията на Багдад не е в „добра вяра“.
„Не е право на (иракското правителство) да говори по този начин“, заявява Ялдъръм.
„Когато, войски от 63 страни са представени там, е неразумно (за иракското правителство) да се фокусира на турското присъствие“, допълва още той.
Министърът на външните работи на Турция, Мевлют Чвушоглу каза, че турските военни в Ирак са, за да помогнат на Багдад за стабилността и сигурността – по-голямата част от тях са дислоцирани в автономния Кюрдски регион и едно от първоначалните обяснения за присъствието им там и нежеланието да се изтеглят беше, че са „по покана на властите на Кюрдистан“ (т.е. на иракските кюрди).
„Със сигурност, ние не искаме да влизаме в порочен кръг (на думи) с Ирак, но по „Божията воля“, иракското правителство ще стигне до това разбиране скоро“, заяви той по време на пресконференция в Анкара в четвъртък.
Президентът на Турция, Реджеп Таийп Ердоган на няколко пъти изрази желание от страна на Анкара да участва в операцията – с военни – за връщането на контрола над Мосул и изрази опасения, че офанзивата може да възпламени религиозно напрежение.
Религиозното напрежение, от което се опасява Ердоган е това, за което от месеци „тръбят“ различни правозащитни – правителствени и неправителствени – организации, вкл. ООН. Мосул е под контрола на джихадистите от ИД (сунити), по-голяма част от местното население са сунити дискусията се води около участието на формированията съюзни на иракските правителствени сили – кюрдската пешмерга (официално сунити, но без „крайна привързаност“ към религиозните догми) и най-вече “Ал-Хашд ал-Шааби“, познати още като „Народни мобилизационни сили“ (шиити).
Правозащитниците настояват, те да не участват в офанзивата – прякото влизане в града – но нямат проблем с участието в нея на местни (сунитски) доброволчески формирования, а Анкара иска и участие на своите военни (сунити).
Какво говори иракското правителство, „което няма значение“ по думите на Ялдъръм
Първоначално прризивите за изтегляне на турските военни бяха на по-ниски официални нива, но премиерът на страната Хайдар ал-Абади отправи призив и от трибуната на ООН.
Последното изявление в дългата поредица е от вторник, отново на Ал-Абади, който предупреди, че НЕЖЕЛАНОТО ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ В Ирак може да доведе до РЕГИОНАЛНА ВОЙНА.
„Присъствието на чужди войски в Ирак за контролиране на ситуацията е неразрешено и неприемливо“, казва той, цитиран от „Иракски Новини“ и допълва – „Ние, помолихме турската страна, повече от веднъж да не се намесва в иракските вътрешни работи“.
„Присъствието на турски войски в страната е разглеждано като заплаха за иракския суверенитет и международната коалиция също осъжда присъствието на тези войски в Ирак…Присъствието на турски войски в Ирак не е оправдано, защото ИДИС (ИД) е по-близо до турската граница в Сирия, отколкото в Мосул“, казва още той.
Иракският премиер коментира още, че поведението на турското ръководство е неприемливо и подчертава, че Багдад НЕ ИСКА да се въвлича във военна конфронтация срещу Турция.

Не бива да се отминава и фактът, че всички изявления на турски лидери и на правозащитни организации за неучастие на шиитските сили (които официално са подчинени не на шиитските лидери, а на правителството в Багдад) на практика са признание за религиозния характер на конфликта, а също така и "подсказват", че местното население в района на Мосул на практика масово подкрепя джихадистите от Ислямска държава... А и нека не забравяме - когато една страна по собствено усмотрение "разполага" свои войски на територията на друга държава - незовисмо от несъгласието на законното и международно признатото й правителство - и даже възнамерява да ги "включи" в бойни действия, по всички международни закони е на практика акт на агресия. И декларираните от Анкара "благи намерения" не променят това.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас