НОВИНИ

Либия, чието крайбрежие е основен пункт за заминаване на хиляди лица тръгнали към европейските страни и чиито власти получават доста щедри помощи и подкрепа от същите тези европейски страни НЕ ИСКА БЕЖАНЦИ.

Най-безцеремонно, властите на държавата, чийто БВП (вече) е около нулата ОТХВЪРЛИ призива на някои държави от ЕС за създаване на бежански лагери по крайбрежието й, чиято ФИНАНСОВАТА им издръжка, а вероятно и охрана, разбира се ОТНОВО щеше да е за „наша сметка“, т.е. на европейските данъкоплатци.

„ЕС ще избяга от своята отговорност и вместо това ще я хвърли върху наш гръб“, заяви министърът на външните работи Мохамад Тахер Сиала в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, цитиран от АФП.

Представителят на т. нар. „Правителство на националното единство“ (ВРЕМЕННО правителство на Либия, образувано по силата на ДОГОВОР подписан на 17 декември 2015 г. и сформирано с подкрепата на ООН), което е признато от международната общност като легитимен представител на Либия (но НЕ КОНТРОЛИРА цялата територия на страната) определя идеята на някои европейски лидери – ИЗБРАНИ С ИЗБОРИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА СТРАНИТЕ ИМ – като „много далече от реалността на място“.
Всъщност, в думите му има доста голяма доза истина, тъй като ЛИБИЙСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ или 4 км. – 5 км. от него НЕ СА „италианския бряг“ или „сицилийския пролив“, а ЛИБИЯ. Не случайно доста потребители в социалните е мрежи се „шегуват“, че либийското крайбрежие, вече е „удължена зона“ на Сицилия.
Идеята за бежанските лагери в Либия, подкрепена и от унгарския премиер Орбан, в основата си е създаване на място/места по либийското крайбрежие, където лицата търсещи убежище да могат да подават исканията си – и те да бъдат обработвани извън ЕС.
През тази година повече от 150 000 лица от различни страни по света са преминали през водите на Средиземно море – основно ползвайки трафиканти – в опит да се стоварят на европейския бряг. При опасното пътуване само през тази година са загинали около 3 500 човека, въпреки че европейските кораби, вече ги товарят почти буквално от либийския бряг, но според Сиала, ЕС – който всъщност не е държавен субект – иска да избяга от отговорност.
Коя точно отговорност – тази за желанието на либийците да се освободят от „диктатора Кадафи“ или тази за политическите борби в редица африкански страни, не е много ясно. Може би, от отговорността за спиране на трафика на хора или трафика под „диригентството“ на „Ислямска Държава“, осъществяван от ЛИБИЙСКА ТЕРИТОРИЯ и очевидно НЕ без помощта на ЛИБИЙСКИ ГРАЖДАНИ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас