НОВИНИ

Новият център за настаняване на мигранти в Хамбург, Германия с капацитет 720 човека ще струва на немските данъкоплатци ни повече, ни по-малко от 24 милиона евро. При това – той е временно съоръжение.

Центърът е разположен в т.нар. „Пристанищен град“ (Hafen City) и е с „изглед“ към известната Филхармония на Елба. Общо се състои от 528 контейнера, разположени на три етажа. Само цената на контейнерите е 16 милиона евро – защото, както заявява Анселм Шпрандел, координатор на Хамбург по бежанците, през последните месеци цените на пазара са се повишили. (И как не – мигрантите продължават да нахлуват! А всички трябва да бъдат настанени.)
Останалото са други разходи – за подготовка а терена за изграждане на контейнерните сгради, за канализация, за подобряване на екстериора и разбира се – за обзавеждане на контейнерите. Към тях се добавят и допълнителни 2.24 млн евро – резерв за „непредвидени разходи“.
Условията в хотела за мигранти не са луксозни. На всеки етаж има общи кухненски помещения и санитарни възли, а също и административни и общи помещения.
Властите признават, че ако хотелът беше изграден на друго място, цената би била по-малка, но… „Щом целта е (мигрантите) да бъдат колкото се може по-равномерно разпределени между районите на настаняване на бежанците, човек също така трябва да иска да приеме и по-високите цени“, заявява Шпрандел.
Засега, в центъра са се настанили около 100 мигранти.
Впрочем, след три години, контейнерите ще трябва да бъдат махнати.
На този фон, цената, която трябва да плати България за допълнителни контейнери за 400 човека в РПЦ Харманли – 2 млн лева (по обявения от ДАБ търг) изглежда направо „смешна“. Освен ако не погледнем обявите за продажба на жилищни имоти в Хасковска област. Средната продажна цена на квадратен метър е около 130 евро. Реално, цената на същия този квадратен метър в контейнерите ще излезе дори по-висока… Но и тук, както и в Германия – контейнерите са временно решение…


По материали на MOPO Германия

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас