НОВИНИ

Специализираната полицейска операция по задържането на 22-годишният сирийски беженец – предполагаем бомбаджия – се е провалила, заради несъгласуваност в действията на органите по сигурността.

Правоохрантелните органи не изключват Джабер Ал-Бакр да има в себе си експлозиви, съобщва още на интернет страницата си „Focus Online“ като се позовава на собстени източници в правоохранителните органи.
Според съобщението на немското издание, сириецът е пристигнал във ФРГ през февруари и е подал молба за получаване на бежански статут, която е била одобрена през юни. От тогава той е бил във фокуса на вниманието на специалните служби и то НЕ САМО на германските, а на американските и френските, също.Миналата седмица, сътрудници на немското контраразузнаване са получили сведения, че ал-Бакр се е сдобил със специално лепило, което се използва за направа на бомби – в досието на определения като „предполагаем терорист“ пише, че той е добре подготвен в тази област.
Интересно кой обикновен човек – извън тесните специалисти по химия и евентуално биолози, физици и инженери – са „добре подготвени“ в направата на бомби и експлозиви в домашни условия?!?

Немската полиция издирва поредния сирийски бежанец-бомбаджия
В петък, контраразузнаването е предоставило своето досие за сириеца на Генералната прокуратура и Федералното ведомство по криминални дела (ФВКД), но въпреки това „те не са го поели, въпреки че ФВКД е дало на делото втора степен на важност (степен 1 е с най-висок приоритет – бел. ред.)“, пише изданието, цитирано от ТАСС.
Според съобщението, в крайна сметка контраразузнаването се е обърнало към саксонското министерство по криминални дела (Хемниц е в провинция Саксония), което е подготвило специалната операция от събота „в условия на бързане“. Според източника на изданието, съгласуваните действия между оперативните органи и спезиалните сили „напълно се провалиха“.
Ако, Генералната прокуратура и ФВКД са били поели подготовката на антитерористичната операция под свой контрол, то в нея е щяло да участва „елитното специално подразделение“ (GSG 9) на федералната полиция и в този случай е можело да се избегне несъгласуваността, която се е проявила при сътрудничеството на по-нискостоящите органи, пише още изданието.
Към момента има един задържан, за кого се предполага, че е възможно да е съучастник на сириеца; в жилището са намерени експлозиви, а издирването на ал-Бакр продължава.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас