НОВИНИ

Едва 14 джихадисти от „Ислямска Държава“ (ИД) завърнали се във Великобритания са попаднали в затвора.

Шокиращите разкрития, за които съобщават британските медии, са признати от правителството – по данните „изтекли“ от Парламента, МВР вярва, че 850 британски граждани са пътували, за да се бият на страната на ИД и въпреки, че много от тях са загинали 386 свободно „се мотаят“ по улиците на страната.
Всеки един от тях може да бъде изправен пред съда, тъй участието в лагер за бойна подготовка е престъпление, както и членството в забранена – в този случай терористична – организация.
Експерти са коментирали за британския „Дейли Мейл“, че тези лица могат да използват придобитите „смъртоносни умения с автоматично оръжие и бомби, за да убият стотици хора".
Министрите са признали, че едва 14 от завърналите се джихадисти, които са се били за ИД са попаднали в затвора, въпреки че по-рано тази година те съобщиха за 54 затворени.
Според професор Антъни Глийс, Директор на Център за сигурност и разузнавателни изследвания в Университета Бъкингам, този „дребничък“ брой осъдени е „мното притеснителен“.
„Тези хора са били подготвени да убиват … Какво послание ние, изпращаме на света?“, коментира той за „The Mail on Sunday“.
„Ако сте отишли да се присъедините съм режим като т нар. Ислямска Държава, вие губите правото да се върнете обратно“, коментира още той.
Бившият министър по сигурността, казва, че тези лица са били „в чужбина и са радикализирани, и изключително опасни“. Според него, това трябва да се има в предвид и те да бъдат наблюдавани по подходящия начин – „ако ние не правим това, ние предаваме обществеността“.
Британските медии съобщават, че сред „мотаещите се“ са и „ветерани“ на ИД като Маазг Кахсай – студент отпътувал за Сирия, докато е чакал процес за изнасилване – и Джианкула Томасели – който сега работи на паркинг на болница в Лондон, след като около година се е бил в Сирия.
„Всички тези, които са се върнали след ангажиране в конфликта в Сирия и Ирак може да очакват да бъдат обект на разследване за установяване, дали те са извършили криминални престъпления в чужбина или представяват заплаха за националната сигурност“, пише в изявление на британското МВР.
Полицията и М5 се опитват да влязат в контакт с всички тези лица, за да установят „колко са опасни“. Някои от тях ще бъдат оставени на спокойствие, АКО са отишли, за да пробват какъв е живота в ИД или да окажат хуманитарна помощ, но други щели да бъдат наблюдавани , за да се види дали не формират терористични клетки или няма да планират атаки.
Други, пък ще бъдат насочени към специализирани – психиатрични – услуги (безплатни) или пратени в програми за дерадикализация, ако се прецени, че може да бъдат откъснати от екстремизма.
Просто превъзходно, нали? Ако, вие вземете комисионна от лице за някаква услуга и в последствие се окаже, че лицето е член на терористична организация няма никакви правни пречки да бъдете съден за подпомагане – в зависимост от случая и за финансиране – на терористична организация. Така практически излиза, че за да се измъкнеш от правосъдието трябва да си джихадист и дори закоравял – защото едва ли някой сам ще си признае, че е избивал хора или е участвал в престъпления срещу човечеството, напр.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас