НОВИНИ

Издирваният в Германия и заподозрян в подготовка на терористична атака сирийски бежанец Джабер ал-Бакр бе заловен, завързан и предаден на полицията в Лайпциг.

След неуспешния опит на немските сили за сигурност да заловят 22 годишния сириец в събота, и след откриването в обитавания от него апартамент на няколкостотин грама от мощно взривно вещество, поради опасения за подготвян атентат на транспортен възел (летище, гара, автобусна станция и т.п.), мерките за сигурност в цяла Германия бяха повишени, а полицията започна масирана акция за залавянето му. (В апартамента в Хемниц бе открито взривното вещество ТАТР - триацетон трипероксид, което е приблизително равно по своята бризантна мощност на тротила, но е много по-чувствително и лесно се самовзривява, поради което е наричано „Майката на Сатаната“. Същото вещество бе използвано при бомбените атаки в Париж и Брюксел.)
След залавянето на ал-Бакр, саксонската полиция съобщи в Туитър, че „Ние сме изтощени, но сме много радостни: заподозреният терорист ал-Бакр беше арестуван през нощта в Лайпциг“.


Всъщност, немската полиция е била „подпомогната“ от друг сириец, който реално е заловил и завързал ал-Бакр, след което се е обадил в полицията. (По информация на ARD.) Ал Бакр го е заговорил на гарата в Лайпциг и го е помоли да го приюти. По-късно, сириецът е видял по новините, че гостът му се издирва от полицията и й се обадил по телефона. Пристигналите в ранните часове на понеделник (10 октомври) в жилището му полицаи са намерили ал-Бакр завързан…
Според немските медии (Süddeutsche Zeitung) ал-Бакр е поддържал контакти по интернет с членове на джихадистката терористична групировка Ислямска държава, а по изявление на представители на службите за сигурност, в апартамента в Хемниц е бил оборудвал „реална лаборатория за направа на бомби“.

Германските медии съобщиха за провал на специалната операция в Хемниц

Немската полиция издирва поредния сирийски бежанец-бомбаджия
Досега, във връзка с издирването на ал-Бакр полицията бе задържала трима човека, но в последствие двама от тях бяха освободени. В ареста остава съквартирантът му от апартамента в Хемниц.
Въпреки „щастливата“ развръзка и „победоносните съобщения на полицията, станалото за пореден път доказва невъзможността на силите за сигурност да предотвратят всички терористични атаки, подготвяни от терористи, пристигнали в Европа като „бежанци“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас