НОВИНИ

Турската полиция влезе в сблъсък със стотици про-кюрдски активисти, които се опитваха да достигнат основната жп гара в столицата Анкара, за да почетат паметта на жертвите от бомбената атака от миналата година.

Властите са използвали полицейски кордони и водни оръдия, за да блокират пътищата, водещи до гарата, докато активистите с плакати и флагове са се опитвали да стигнат до нея.
Според съобщения в регионални (не турски) медии, група от около 100-150 човека е започнала да скандира „убийствена държава“, когато полицаите не са ги пуснали да преминат.
Полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне хората, някои от които са отговорили с хвърляне на бутилки и камъни.
Има съобщения за активисти „понатупани“ с полицейски палки, както и хора, които са имали проблем с дишането (явно от високата концентрация на газ). По неофициални собщения, воднит оръдия също са били използвъани.
Съобщава се за около 500 ранени, някои от които все още получават медицинска помощ.
Хората, които са искали да почетат паметта на загиналите са били от различни сдружения и асоциации – самите те са коментирали, че роднините на жертвите са били допуснати до мястото, за да отдадат почит на ужбитите преди началото на възпоменателните мероприятия.
На 10 октомври 2015 г., 103 човека – основно кюрдски активисти за мир, които планираха демонстрация – бяха убити при самоубийствени атаки. Смята се, че двамата бомбаджии-самоубийци са свързани с „Ислямска Държава“.
Семействата и близките на загинали са дълбоко разочаровани от бавното развитие на разследването и факта, че и до сега няма нито едно лице изправено пред съда във връзка с атаката.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас