НОВИНИ

Днес се разигра поредният епизод от сагата с исканията на приетите по квотното преразпределение (релокация) сирийски бежанци, настанени в центъра във Враждебна. Първоначално, те обявиха, че ще започнат обещаната от тях гладна стачка с едно условия – или България да им даде това, което са им обещавали в Гърция или да ги върнат обратно там – за да си разправят с гръцките власти и да „алармират“ световните медии. После се отказаха от гладуването, но не и от исканията си.

Първоначално, те (общо 15-тина човека) обявиха (както бяха заплашили), че гладната им стачка ще започне от 09.00 ч. сутринта. Очевидно са разбрали, че в България няма да получат обещаното безметежно съществуване на гърба на европейците и затова, основното което искаха бе бъдат върнати обратно в Гърция. Защото, по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги. И защото, (очевидната поредна лъжа) – нямали никакъв отговор на техните искания от българските власти.
„Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила", обясни обаче директорът на центъра във Враждебна Иван Пенков.
По думите му в четвъртък с тях е разговаряно по отношение на излизане от центъра и прибиране. Проведена е и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.
Днес мигрантите "милостиво" се съгласиха, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут. „Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора", заяви един от мигрантите.
Сирийците настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си – т.е. обещаните им „благини“. Затова и искат в Гърция да се срещнат с ръководството на агенцията по бежанците, както и да разкажат за „проблема“ си пред международни медии.
По-късно обече, гладната стачка бе отменена. Това съобщиха от Агенцията по бежанците, представители на която отново са разговаряли с тях. Това, което не стана ясно е, дали е била прекратена навреме, за да могат протестиращите да се нахранят за обяд.
Днес отново се изяви и Радослав Стаменков от Международната организация по миграция, според когото никой не е предлагал райски условия за пребиваване в България, който като един истински „Матросов“ защитава организацията, която представлява. „На никакъв етап от информационните срещи с тези хора не е предоставяна такава информация. Те са запознати с основните права и задължения, които имат в България, общото устройство на страната, климата, религията, процедурата, която ще бъде извършена по предоставяне на бежански статут тук и последващите мерки. Няма дума за получаване на пари в брой или това толкова широко рекламирано 500 евро на месец“, каза той. Но отново премълча, как така, обещанията са напечатани на бланки точно на същата тази Международната организация по миграция.

Паралелни светове: Бъчварова – бежанците ще работят. Бежанците – искаме къщи и пари
От една страна, за българските граждани е наистина трудно да повярват, че „някой“ (т.е. българската държава в лицето на нейните институции) наистина може да предостави такива „благини“ на мигрантите. Но от друга страна, техните искания всъщност не са много далеч от истината. Защото България наистина предоставя на мигрантите (получили статут или не) жилищно настаняване, медицинско осигуряване, плаща режийни разноски, дава възможност за безплатни курсове и т.н. Тук е мястото да напомним думите на премиера Борисов. „По 400-500 евро на месец са за плащания на бежанец, което е в пъти повече от пенсията на един български пенсионер, която е около 150 евро на месец“, каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата на кампанийните мениджъри на ЕНП през април т.г. в София.
Така че, въпросът е по-скоро в исканите от страна на „горките сирийски бежанци“ по-добри (или направо – луксозни) условия на живот, а също и увеличението на „джобните“ им пари – на по 500 евро на човек. Естествено, и днес, както винаги досега и дума не се чу за евентуално започване на работа от „бежанците“. Впрочем, само преди ден, пак премиерът Борисов заяви, че трябва да сме толерантни към бежанците. Интересно - докъде според него, се простира в парично изражение исканата от българите толерантност?
Цялата тази сага с искания, гладни стачки, преговори и т.н. предизвика огромно негодувание сред българските граждани. Както справедливо отбелязаха много от тях в коментарите си във форуми и социални мрежи, ако България и ЕС осигуряваха по подобен начин българите, то нямаше да сме в демографска криза, а младите хора щяха да остават тук, а заминалите в чужбина - да се връщат от там.
Впрочем, не е ли време, българските политици най-после да проявят малко повече толерантност и към българите? А мигрантите/бежанците трябва най-после да разберат - луксозното съществуване в Европа струва пари, за които самите те трябва доста да се потрудят. Защото няма европеец, който да "харесва" и търпи търтеи.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас