НОВИНИ

Специализирано звено на британската полиция по контратероризъм разследва заплахата за убийство на всички ученици не-мюсюлмани в средно училище в Донкастър.

„Потенциално неоторизираният и злонамерен пост“, е насочен към Католическото училище „МакАлей“, съобщава полицията. Просто шармантна формулировка – „неоторизиран“ … т.е. фатва, която да го оторизира ли очакват или какво? „Зложелателен“ – заплахите за убийство никога не са доброжелателни, но … важно е да сме „толерантни“, нали?!?
Заплахата е отправена в „Инстаграм“ с описание (от Google Maps) на училището, разпростраващи се заедно. Т. нар. „съобщение“ е публикувано и във Фейсбук и в “Snapchat“ и пише: "Нашите погледи са върху вас и по волята на Аллах, ние ще убием всеки един неверник ученик в това училище“. В допълнение към откритата заплаха е прикачен и „хаштаг“ - #McAuleySchoolMassacre (Клането в училище МакАлей).
Родителите на учениците са предупредени за „посланието“ в понеделник след обяд, а от училището са съобщили, че са в контакт с властите, но ще продължат да работят.
„Въпросът, който беше съобщен (докладван) в момента се разследва от полицията“, пише в изявление на училището.
Училищните власти съветвт родителите и учениците да не отговарят на каквито и да са нежелателни и-мейли или съобщения в социални медии и „да съобщават ца всичко притеснително на училището/полицията“.
Полицията ще патрулира училището, а офицери-специалисти ще консултират родителите, учителите и ученениците.
Въпреки, че училищните власти не виждат причини децата да бъдат спрени от занятия, много от родителите са притеснени и някои са спрели децата си от учебните занятия.
Майка на 15-годишна ученичка е коментирала за „Yorkshire Post“, че всички деца са знаели за широко разпространилата се заплаха, но „на родителите не беше казано“. Когато тя е разговаряла с училищните власти, й е било казано: полицията е тук, няма нищо, за което да се притеснявате.
В изявление на звеното за контратероризъм Север-Изток пише: „Ние, можем да потвърдим, че полицията е получила съобщение, относно потенциални неоторизирани и зложелателни постове в сметка/профил в социална медия“. Тази информация е предадена на звеното и разпитвания/разследвания за „установяване на произхода на това съдържание е в ход и обстоятелствата ще бъдат изцяло разследвани“.

 

По информация на британския „The Sun“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас