НОВИНИ

Президентът на Турция, Реджеп Таийп Ердоган се подигра с иракския премиер относно критиките му за присъствието на турски военни на иракска територия.

„Той ме обижда лично. Вие не сте мой събеседник, вие не сте ми на нивото“, заяви Ердоган на среща в Истанбул по отношение на Хайдар ал-Абади, цитиран АФП.

„Въобще не е важно как крещиш от Ирак. Вие трябва да знаете, че ние ще направмим това, което ние искаме да направим“, допълва той във вторник.
„Кой е този? Иракски премиер. Първо – вие трябва да си знаете мястото!“
Говорителят на иракския премиер, заяви във вторник, че Ердоган „налива масло в огъня“ с тези бележки и показва, че Анкара не е сериозна относно разрешаването на спора – за присъствието на турски войски на иракска територия и евентуалното им (нежелано от иракските власти) участие в битката за превземане на Мосул, който е под контрола на „Ислямска Държава“ (ИД) от средата на 2014 г.
„Забележките на Ердоган са безотговорни и отразяват преувеличено говорене“, коментира Саад ал-Хадити, цитиран от „Рудау“.
„Ние, стигнахме до разбирането, че Турция не желае силно разрешаване на какъвто и да е въпрос или изтегляне на своите войски от иракска територия“, коментира още той и допълва, че Анкара не „уважава общите интереси“ между Турция и Ирак и това „може да доведе до заплаха за сигурността в Кюрдистанския регион, Ирак и по-широк район като цяло“.
Ал-Хадити коментира още, че всяка чуждестранна нация, осигуряваща военна помощ за Ирак прави това с пълното съгласие на иракското правителство, докато турските войски са в страната без искане, съгласие или координация с иракското правителство и това създава напрежение между двете страни.
Той е коментирал още, че турският отговор превръща един въпрос на закона и сигурността в „проблем с лично естество“. Сега остава, турският президент да заведе на иракският премиер „дело за обида“, както често прави с турски граждани и дори европейски журналисти.
Анкара има около 2 000 военни на иракска територия – като около 500 от тях са в лагера Башика в северен Ирак. Иракският Парламент определи турските войски като „окупационна сила“.
Във вторник, Ердоган (запореден път) отхвърли исканията на иракския премиер за изтегляне на турските военни от иракската територия.
„Армията на Турската република не е загубила своето качество до степен, че да приема инструкции от вас“, заяви Ердоган.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас