НОВИНИ

Иракските сили за сигурност са подготвили военни сили, чиято численост е повече от два пъти спрямо Българската Армия за освобождаването на втория по големина град в страната, Мосул.

Иракски медии съобщават, че около пет хиляди джихадисти от „Ислямска Държава“ (ИД) контролират града, в който в момента има около 1.3 млн. граждани (преди превземането му се смяташе, че населението на Мосул е около 2 млн. човека).
Според съобщенията, 65 хиляди иракски военни – разделени в до 6 дивизии – се очаква да участват в битката за града, смятан за основна крепост на джихадистите в Ирак.
Очаква се също и около 10 хил. членове на (кюрдската) пешмерга, също да участват в битката за града, която вероятно ще се води в северните и източни части на равнината Ниневия.
Около 24 хиляди членове на полицията на Ниневия и „Ал-Хашд ал-Шааби“ (доброволчески, основно шиитски сили), също са готови да участват в битката като подкрепящ елемент. Иракските ВВС в координация с военно-въздушните сили на воденената от САЩ коалиция ще осигуряват въздушно прикритие на сухопътните сили.
Иракските медии съобщават още, че са опънати само 76 хиляди палатки, докато е трябвало те да бъдат 300 хиляди, за да приемат решилите да избягат от града при започването на битката.
Цифрите, наистина са „шокиращи“, тъй като – ако се приеме, че палатките са от по-големите – излиза, че иракските власти очакват цялото население на града да се изнесе с началото на бойните действия.
От друга страна, ако цялото гражданско население напусне града проблем за масирани въздушни действия практически няма. На този фон, иракските власти – в координация с коалицията водена от САЩ - са приготвили почти 100 000 военни за справянето с 5 000 джихадисти, т.е. съотношението е 20 войници на 1 джихадист.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас