НОВИНИ

През нощта на сряда срещу четвъртък (12/13 октомври) заловеният рано в неделя (10 октомври) заподозреният в подготовка на терористична атака сирийски бежанец Джабер ал-Бакр бе открит мъртъв в килията му в затвор в Лайпциг. Властите заявиха, че се е обесил.

Станалото, което много политици определиха като провал на съдебните власти в Саксония, незабавно предизвика скандал. То подсили недоволството от практически провалилата се операция на немските специални служби по залавянето му – на практика, той бе заловен в Лайпциг от други сирийци, които го завързаха и извикаха полицията. В жилището му в Хемниц бе открит 1.5 кг мощно взривно вещество ТАТР - количество достатъчно за направата на мощна бомба. В последствие се появиха информации, че Ал Бакр е замислял терористична атака срещу едно от берлинските летища.
Адвокатът на Ал Бакр (назначеният му служебен защитник) Александър Хюбнер заяви (цитиран от Focus Online), че е „извънредно шокиран и абсолютно смаян, че това е могло да се случи“. По думите му, затворническите власти са обещали непрекъснато наблюдение на задържания, който след арестуването му на практика е бил в гладна стачка – не е приемал нито вода, нито храна. Нещо повече – имало е опасения, че той може да предприеме опит за самоубийство. „Той вече бе чупил лампите и фасунките (в килията – бел.ред.)“, добавя Хюбнер. Вчера след обяд, заместник-директорът на затвора е уверил адвоката, че Ал Бакр е под непрекъснато наблюдение – въпреки че немски таблоиди съобщиха, че реално, той е бил проверяван един път на час.
Според информациите, Ал Бакр е дошъл в Германия като бежанец в началото на 2015 г. По думите на министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер, той е бил проучван от службите за сигурност, но проверката не е дала резултат. Но междувременно е успял да пътува до Сирия. Според разследване на MDR, по информация от семейството на 22 годишния сириец, още през есента на миналата година, той на два пъти е посещавал Турция, като поне веднъж е преминал в Сирия и е прекарал известно време в Идлиб – район контролиран от джихадистите, предимно от терористичната групировка Ислямска държава. Тази информация е потвърдена от съквартирант на Ал Бакр в Айленбург, Северна Саксония. Според него, преди това пътуване, Ал Бакр не е създавал впечатление, че е много религиозен, но след завръщането си (реално от Сирия), той бил „променен“.
Естествено, сега всички в Германия настояват за пълно разследване и изясняване на случая. Нещата тепърва ще трябва да се изясняват, защото не е все едно, дали той се е самоубили или е бил убит. Независимо от това, едно е ясно – „случаят Джабер ал-Бакр“ е грандиозен провал на специалните служби и правосъдието в Германия:
• Немските служби за сигурност не са успели да открият нищо особено около сириеца в процеса на проверката при предоставянето на статут на бежанец.
• Немските специални служби са „проспали“ пътуванията на „бежанеца“ до страната, от която той е „избягал“.
• След като е била получена информация за намеренията му да извърши терористична атака, немските федерални правосъдни органи са отказали да се занимават със случая, което е накарало специалните служби да се обърнат към властите в Саксония – на регионално ниво.
• Липсата на достатъчно координация между специалните служби и полицията е предизвикала провала на операцията за задържането на Ал Бакр и той успя да се укрие (вече е сяно, че е забелязал следящите го полицаи).

Германските медии съобщиха за провал на специалната операция в Хемниц

Немската полиция издирва поредния сирийски бежанец-бомбаджия

• Въпреки масираното търсене в цяла Германия, немските специални служби и полицията не успяха да открият беглеца и той бе задържан от други сирийци – от които е поискал помощ.

13 10 2016 Al Bakr

Eто как бе предаден на немската полиция Джабер ал-Бакр от заловилите го сирийци - приятел на обадилия се в полицията Мохамед А. държи в ключ главата на завързания терорист, от устата на който тече кръв от получена при борбата рана...

Предадоха завързан на полицията издирвания в Германия сириец – терорист

• Независимо от гладната стачка и очевидните признаци за евентуален опит за самоубийство (независимо дали с използване на режещи части от строшените лампи или с ток от осветителните тела в килията), и въпреки дадените на адвоката му обещания, Ал Бакр очевидно не е бил наблюдаван непрекъснато, което е довело и до неговата смърт (независимо дали е наистина самоубийство или убийство).

Меркел от Африка: Ако трябва и законите ще сменим за борба с тероризма

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас