НОВИНИ

Испанската полиция проведе в популярното курортно селище Алтеа на Коста Брава и в Мароко операция срещу терористични клетки, свързана с джихадистката терористична групировка Ислямска държава (ИД).

Сутринта на 12 актомври, полицаите са претърсили месарница за халал храна (т.нар. „чиста“ храна за мюсюлманите, за получаването на която, животните се убиват по специален, особено мъчителен начин – бел.ред.) и са арестували мъж в Алтеа, друг – в Сеута и още двама – в Мароко, в рамките на съвместна антитерористична операция.
И четиримата задържани са мароканци по националност, като всички те са заподозрени във връзки с ИД, се казва в разпространено от МВР на Испания съобщение. Според полицията, задържаните са били в състава на две терористични клетки, положили са клетва за вярност към лидера на ИД Абу Бакр ал-Багдади и са били готови за извършват терористични атаки.
Двамата задържани в Испания са изпълнявали различни функции. „Единият се е фокусирал върху промивнето на мозъци и радикализирането на потенциални джихадисти, а другият е действал като харизматичен лидер в интернет, считант за шейх или духовен лидер от неговите последователи. Рискът, който задържаните са представлявали е идвал несамо от техните способности в смисъла на радикализиране на набраните, но също и в тяхното желание да заминат за зани на конфликт и да станат мъченици или дори да извършат терористични актове в техните родни страни или в страните, в които са живеели“, се казва в съобщението на испанското МВР.
Арестите са извършени след полицейско разследване продължило две години и са предизвикани от наблюдението на двама човека, които са живели в Испания, но са заминали за да се присъединят към ИД, добавят още от министерството.
Тези две лица са създали клетка за набиране на джихадисти и след това са изградили нейни подразделения (клетки) в Испания и Мароко, всяка от които е било от по двама души. Двамата, които са задържани в Испания се обвиняват в набиране и индоктриниране посредством социални мрежи на хора за джихада в Сирия и Ирак. Те са поддържали преки контакти с ИД – посредством джихадисти от групировката, намиращи се в Сирия.
Със задържането на двамата терористи в Алтеа и Сеута, заловените през седмицата в Испания джихадисти стават общо четирима – след като по-рано през седмицата други двама джихадисти (единиятот тях – също мароканец) бяха задържани в северните части на страната (в Хихон и Сан Себастиян).
Общият брой на задържаните от началото на 2015 г. в Испания джихадисти вече надхвърля 120.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас