НОВИНИ

Двама тинейджъри са обвинени в подготовка на атака – „да обезглавят невинен гражданин в инспирирана от „Ислямска Държава“ терористична атака в Сидни“.

16-годишните са били арестувани в близост до джамия в Банкстаун в западната част на Сидни в сряда, където се предполага че са носели саморъчно написани бележки с клетва за вярност към „Ислямска Държава“ (ИД).
Полицията смята, че двойката – един от тях е син на осъден терорист – вероятно е купила байонети от оръжеен магазин преди да тръгне да извършва атаката.
В четвъртък на тях им бяха предявени обвинения в подготовка за извършване на терористичен акт и според изявление на полицията, предполагаемите простъпки са „ изключително сериозни“.
„Тези обвинения са изключително сериозни, с действия в подготовка за извършване на терористичен акт с максимална (присъда) от доживотен затвор“, коментира заместник комисар Катрин Бърн, цитирана от “Дейли Мейл“.
Тя допълва, че двамата „вероятно имат някаква степен на радикализация от потенциално радикализирани“ източници. Не – просто „рязането на глави“ е нормално занимание за австралийските младежи, може би?!?
Изглежда, че това, което са установили австралийските полицаи е било по-шокиращо за тях самите, отколкото за гражданите, тъй като Бърн допълва: „Това е много сериозно, изключително сериозно и възрастта на тези хора – 16 години е невероятно сериозна“.
Двамата се бъдат изправени съдени от детския съд в Парамата, предградие на Сидни.
По-рано стана ясно, че радикалният проповедник Джунаид Торн (на снимката) е настоявал пред звеното за контратероризъм на полицията да му каже „Къде са моите братя?“ (след ареста на младежите).
Все още не е ясно, коя е била целта за обезглавяване на двамата млади джихадисти и се смята, че полицията се опитва да идентифицира потенциалната жертва чрез бележките намерени в джобовете на двамата.
Единият от тинейджърите, чиито баща е осъден по обвинения в тероризъм, вече е бил арестуван миналата година за отказ да стане на крака при изпълнение на националния химн в средното му училище.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас