НОВИНИ

Поредното обвинение към еврократите този път е в опит за сплашване на страните да стоят в Шенгенската зона. То издва след изследване – ФИНАНСИРАНО ОТ ЕС – според което новото установяване на граничен контрол ще струва до 55.41 милиарда евро.

Изследването на “RAND Europe“ по поръчка на Европейския Парламент е фокусирано върху отражението на прекратяването на Шенгенското споразумение, което в момента позволява свободно пътуване в 26 страни от Съюза и гарантира свободно движение на повече от 400 млн. европейски граждани, както на лица, които неса граждани на ЕС.

Според експертите на „RAND Europe“, постоянното установяване на граничен контрол ще струва на 26-те до 55.41 млрд евро за период от 10 години.
„Икономическата цена за страните, живеещи в Шенгенската зона и възстановяването на граничните контроли ще варира в милиарди евро – от 2 млрд. до 3 млрд. в годишните оперативни разходи, плюс фиксирани еднократни стойности за където и да било между 0.1 млрд. евро и 19 млрд.“, пише в изявление на организацията, цитирано от „Експрес“.
За Германия въвеждането на гранични контроли би струвало почти 20 млрд евро, докато за Гърция – която е „фронтова държава“, заради „гостите на Меркел“ - „сметките“ ще са много по-малки.
„Въпреки това, политическата и социална цена биха били дори по-големи“, е заключението на „RAND Europe“.
Докладът, обаче има и своите критици и ЕС е подложен на „огън“. Евро-депутатът от британската UKIP, Майк Хукъм казва, че цифрите „звучат като, че ЕС се опитва да използва огромните стойности, за да уплаши хората в запазването на свободна гранична зона“.
Той допълва, че всеки трябва да се замисли, до колко един доклад е „независим от касиера му“, който има „законен (неотменен) интерес". Хукъм не отрича, че възстановяването на граничните контроли „ще струва пари“, но „те не трябваше да бъдат сваляни на първо място“.
„И каква е цената на сигурността на хората от това свободно движение на терористи и оръжия, което ЕС е толкова решен да запази?“, коментира още той.
Докладът също така подкрепя новата Агенция на ЕС за гранична и брегова охрана – на стойност … евро – и препоръчва на ЕС да РЕФОРМИРА своята система за предоставяне на убежище (все едно, че има „европейски бежанец“), да подобри политиката за връщане на мигранти и да заздрави сътрудничеството със страните, чиито граници са външни граници за Шенгенската зона.
Според официални данни на Международната агенция по миграция през 2015 г. в ЕС са пристигнали 1.2 млн. мигранти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас