НОВИНИ

САЩ удариха три радара в Йемен с ракети „Томахоук“ след като един от американските военни кораби в Червено море беше обект на ракетна аката за втори път в рамките на няколко дни.

И трите радара са били под контрола на хутите (шиитските бунтовници) и атаката е била за „самозащита“, според Пентагона. Официално, преди това се смяташе, че САЩ осигуряват само логистична и разузнавателна подкрепа на водената от Саудитска Арабия коалиция – от арабски държави – която се бие срещу хутите и техните съюзници, вкл. поддръжниците на бившия йеменски президент Али Абдуллах Салех.
Йеменските сили отхвърлиха американските твърдения за атаката срещу „USS Manson“ като „безпочвени“.
„Тези твърдения са неоснователни и Армията и Народните комитети нямат нищо общо с това действие“, цитира йеменската Агенция „Саба“ неназован военен, съюзник на движението на хутите.


Междувременно, към саудитската коалиция беше отправено поредното обвинения – международната правозащитна организация „Хюманс Райтс Уотч“ обвини Кралството във военни престъпления, заради бомбардирането на погребална церемония в столицата Санаа. В следствие на бомбардировките бяха убити над 150 човека, много от които цивилни, а ранените бяха над 500.
Бомбардировката предизвика (поредната) масова демонстрация в Санаа, където хората излязоха по улиците на столицата и скандираха „Смърт на фамилията Сауд“. Някои от участниците, отправиха и обвинения – в съучастничество – към САЩ и някои от протестиращите (според съобщения в регионалните медии) са скандирали „Няма да се предадем на американците“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас