НОВИНИ

САЩ и Саудитска Арабия са се договорили да предоставят на джихадистите от терористичната групировка Ислямска държава (ИД) възможност да напуснат Мосул преди началото на операцията за освобождаването му.

За това, съобщи РИА Новости, позовавайки се на военно-дипломатически източник в Москва. Според източника, президентът на САЩ Барак Обама е взел решение, началото на операцията да е през октомври. „В хода на подготовката за провеждането на операцията в Мосул, между специалните служби на САЩ и Саудитска Арабия е постигната договореност, че до началото на щурма, на всички бойци ще бъде презложен безопасен маршрут за излизане от града заедно със семействата им. А по време на самия щурм, авиацията на коалицията ще нанася удари само по предварително съгласувани с бойците отделно стоящи сгради в чертите на града, които са празни“, е съобщил източникът.

Освен това, по думите му, над 9 хиляди терористи от ИД ще бъдат прехвърлени в източните райони на Сирия за провеждането на крупна настъпателна операция, която предвижда овладяването на Дир ез-Зор и Палмира. Източникът предполага, че идеята за прехвърлянето на джихадистите от Ирак в Сирия след освобождаването на Мосул е в резултат на желанието на Вашингтон да дискредитира резултататите от руската военна намеса в Сирия. „Освен чисто политическите дивиденти, друга цел на операцията, очевидно ще бъде дискредитирането на успехите на руските Въздоушно-космически сили, и разбира се – това е опит да се разклати положението на президента Асад. На Вашингтон е необходимо да противопостави нещо на резултатите, които на Русия в Сирия, да се постарае да минимализира тяхното значение“, казва той.
Според информацията му, посредник и гарант на сделката с джихадистите за тяхното безопасно напускане на Мосул се явява ръководството на Службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия. Източникът добавя, че операция с подобен замисъл вече е била проведена през юни при освобждаването на иракския град Фалуджа.
Засега, няма официални коментари на темата нито от страна на руските институции, нито от страна на САЩ или Саудитска Арабия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас