НОВИНИ

Израелските сили за сигурност са арестували трима араби – граждани на Израел, които са планирали терористични атаки под влиянието на терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД).

Арестите са били извършени още през септември, но израелските власти съобщиха за тях едва на 13 октомври. Според разпространената от тях информация, нмеренията им да извършат терористични атаки са били инспирирани от ИД. Една от тях е предвиждала да бъде предизвикан пожар на стадион по време на концерт за мюсюлманския празник Ейд ал Атха, съобщи израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бент. Според представителите на службата, под влиянието на пропагандата и идеологията на ИД, заподозрените (те са на 201 26 и 32 години и всички са жители на Тайбе) са считали, че концертът противоречи на Исляма.
Един от задържаните – 20 годишния Амир Джабара е попадал и преди в полезрението на силите за сигурност на Израел. Той е бил разпитван от полицията, след като е бил експулсиран от Турция, заради опит да премине в Сирия. Друг от заподозрените е планирал да премине от Израел в Сирия с помощта на параглайдер – такъв опит, при това – успешен, бе извършен от израелски арабин през миналата година.
Според Шин Бет, тримата са планирали да си доставят оръжие от окупирания Западен бряг, което да вкарат в Израел през тунел.
Израелските араби са потомци на палестинците, които са останали на територията на Израел след неговото създаване. Счита се, че около 50 от тях са заминали за Сирия, където са се присъединили към ИД.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас