НОВИНИ

Храмовият Хълм е свещенна и за евреите и за мюсюлманите
Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова критикува изпълнителният борд на Агенцията на ООН за приемането на резолюция, която пренебрегва връзката между Юдаизма и Храмовия Хълм в Йерусалим и хръвля съмнения върху връзката между религията и Западната стена (Стената на плача).

„Джамията „Ал-Акса“ (или) Ал-Харам ал-Шариф свещено място за мюсюлманите е също „Хар хаБайт – или Храмовия Хълм – тази Западна стена е най-свещеното място в Юдаизма“, казва тя в изявление, цитирано от „Хааретц“.
По думите на Бокова, „Йерусалим е свещен град за три монотеистични религии – Юдаизма, Христянството и Исляма“.
„Това е в признаване на това изключително разнообразие и културно и религиозно съвместно съществуване, което е било описано в списъка със Светвното културно наследство на ЮНЕСКО“, допълва тя.
По думите й, наследството на Йерусалим „е неделимо“ и всяка от тези общности „има право на изрично признаване на тяхната история и връзка с града“.
„Да се отрича, скрива или изтрива която и да е от юдеййските, христянските или мюсюлманските традиции подкопава интегритета на мястото“, казва още Бокова и отбелязва, че свещени текстове – на юдеите, христяните и мюсюлманите – предлагат доказателства за тяхното присъствие в Йерусалим.
„Различни хора почитат еднакви места, понякога под различни имена….Признаването, използването им и уважението за тези имена е първостепенно.“ казва тя.
В четвъртък, Изпълнителният борд на ЮНЕСКО гласува за приемането на въпросната резолюция.
Бокова допълва, че ние трябва да надмогнем разделенията, които „вредят на мултирелигиозния характер на Стария град“.
„Когато тези разделения са носени в ЮНЕСКО, те ни пречат да изпълним нашата мисия. Задължението на ЮНЕСКО е да засили за този този дух на толерантност и уважение за историята“.
Въпреки това, изявлението на Бокова е оценено като „недостатъчно“от министъра на образованието на Израел, Нафтали Беннет, който в петък сутрин е инструктирал израелския комитет към ЮНЕСКО да прекрати струдничеството си с организацията за месец.
„Попътрият вятър, който ЮНЕСКО дава на тероризма ще спре само, когато организацията анулира скандалната резолюция от вчера – ход, който отхвърля историята за удовлетворяване на мразещите Израел“, коментира Беннет и допълва, че „думите са важни, но те не са заместител на действията взети от организацията“, която Бокова ръководи.
Равинът на Стената на плача, Самуел Рабинович, също е отправил критики към резолюцията и е коментирал, че еврейската религия не се нуждае от съгласието на агенция, за да смята Храмовия хълм за свещен.
„Аз не съм запознат с друга „окупационна сила“ тези земи са пълни с останки от нейните предци….Храмовият хълм и Стената на плача са били свещени за евреите от незапомнено време и това не се нуждае от одобрението на когото и да било“, коментира той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас