НОВИНИ

Министърът на външните работи на Египет заяви, че Кайро (благосклонно) е готов да обсъжда възможността за сделка с ЕС по бежанците, ако бъдат съгласувани правните и хуманитарни аспекти (и финансовите за Египет, разбира се).

„Ние, винаги сме готови за дискусия за сътрудничество с ЕС по въпроси, засягащи взаимни интереси“, казва Самех Шукри в интеврю за агенция АРА, цитиран от ТАСС.
„Ако бъдат съгласувани правните и хуманитарни аспекти, то ние сме готови да се постигне споразумение с ЕС“, коментира още той.
Шукри допълва, че: „В Египет се намират 500 хил. сирийски бежанци, 500 хил. иракски и по приблизителни оценки, 4 млн. бежанци от африканските страни“.
По думите му, това е „голяма тежест за Египет“, в страната няма лгери за бежанци и „просто се опитваме да интегрираме мигрантите в обществото“. Отново от бежанци станаха на мигранти и Шукри „деликатно“ пропуска да каже, дали тези лица са законно пребиваващи в Египет. Това, което обаче е ясно, че много от тях ОТПЪТУВАТ от Египет – под носа на египетските власти, които държат сигурността доста затегнато - за Европа. Когато има инциденти, т.е. издавени „бежанци“ по египетското крайбрежие, съобщенията основно се лимитират до местната и регионална преса или се представят от типа на „Отново загинали бежанци, тръгнали за Европа“ и обикновено се пропуска да се каже, че са „тръгнали“ с „кораби“ собственост на египетски граждани и с помощта на египетски трафиканти – подобно на либийските.
Намиращите се в Египет, по думите на министъра на външните работи 5 млн. бежанци или мигранти или „някакви“: „могат свободно да се придвижват, работят, взимат участие в социални програми, които египетското правителство предоставя на своите граждани“. Е, „има и безработни бежанци, но трябва да се отчита, че много египтяни стоят без работа“.
Не липсват и дежурните оплаквания – за представител на страна, която получава от ЕС щедри фондове за развитие на демокрацията и пр. – че светът за съжаление не признава тежестта, която Египет е поел върху себе си в стремежа си да регулира миграционната криза.
„Това се отнася и по операции по спасяване на бежанци“, казва той и дори допълва (колко благосклонно), че „ние, признаваме, какви усилия предприема в това направление Европа, не не би било лошо, ако и Европа би признала нашия принос“.
Подобно на либийския си „колега“ и Шукри е против строителството на лагери за бежанци в Северна Африка. От къде на къде африканците ще бъдат настанявани в лагери в Африка, нали така?!? Там да не би да има европейски пенсионери и жени над които да издевателстват и да нападат – има африкански, а подобно поведение там може да има и обратен отговор, а не „лекция“ как така у нас не се прави.
„Ние, не мислим, че такива центрове ще бъдат адекватено решение на проблема“ доста по-лаконично от „либийския си колега“ коментира той и допълва, че може да възникнат дискусии, съответстват ли подобни лагери за бежанци на правните норми на международното общество. Може спокойно да се обзаложим - ще има такива дискусии.
В края на септември унгарският премиер, Виктор Орбан заяви, че ЕС трябва да сключи споразумение с Египет – по модела на това с Турция – за избягване на нова „мирантска вълна“. Към момента в Египет има около 5.5 млн. „мигранти“, които чакат да бъдат изпратени в Европа, ако се не се постигне споразумение и „нас ни очаква голяма изненада“, предупреди Орбан.
На никого ли не му звучи парадоксално. Някакво лице от Африка отива в Етипет – веднъж пристигнало там, то или нелегално се трансферира в Европа (за собствена сметка) и отсяда в някоя европейска държава (засметка на данъкоплатците на тази държава). В другия вариант – веднъж пристигнало там, то остава там (но отново за сметка на европейските данъкоплатци), тъй като споразумението с Турция предвижда доста добри финансови помощи – давани както директно на т. нар. „мигранти“, така и директно на правителството на страната, където са те. И всичко това на фона на устойчивата безработица в Европа, обедняването на европейските граждани, увеличаването на таксите и данъците и явно масовата тенденция за увеличаване на пенсионната възраст от европейските правителства.

Що се отнася до "грижите", които Египет полага за мигрантите, бежанците или както и да ги определят в дадения момент египетските власти, а и за обстановката в страната - можете да видите на снимката. Горе в ляво - Прекрасните условия в Суданското училище в Кайро (за деца на судански мигранти); горе в дясно - демонстрация на салафисти в Египет; долу в ляво - ето така посрещат сирийските "бежанци" на египетската граница; долу в дясно - демонстрация на сирийски бежанци в Египет (да се чуди човек - защо ли протестират, след като толкова добре се отнасят там с тях?!).
Важна разлика между либийското и египетското крайбрежие е фактът, че ако либийското буквално е „разграден двор“, то египетското е точно обратното. Сигурността в страната е изключително затегната за справяне с радикалните ислямисти и остатъчни елементи на „Мюсюлманско братство“, тъй като египетските власти – и в частност военни и правоохранителни органи – са на ясно, че всеки пробив в нея в крайна сметка може да довете отново до „отстранения президент на Египет, …“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас