НОВИНИ

Това е Рим, Вечният град, столицата на съвременна, европейска Италия и неовото ежедневие – мърсотия, ограбени, измамени, изнасилени туристи. Рим – на Форума, на Колизеума, на катедралата Свети Петър, на музеите, на Историята, Рим на насилнието и позора. Ако това ви се струва пресилено, добре е да знаете, че констатациите са на журналист от една от водещите италиански медии.

Ситуацията в Рим е отчайваща – той „затъва в разруха… имиграция и липса на сигурност. За няколко месеца десетки случаи на сексуално насилие“, пише Джузепе Де Лоренцо в статия, публикувана в „Ил Джорнале“.

Новият кмет на града – Виргиния Раджи направи видеозапис от балкона си в метството – за да „доведе гражданите“ в света на политиците. И от тази превъзходна тераса, може да се види падението на Града. Днес, може да се каже, че Рим е „изнасилен“ – точно както десетки жени стават жертва на сексуални насилия в него.

Последната известна атака (статията е публикувана на 15 октомври – бел.ред.): австралийска туристка на 49 години е пребита и изнасилена от ром в парка Колле Опио (само на „един хвърлей“ от Колизеума). Но това съвсем не е единичен случай – 48 годишна бразилка е отвлечена, бита и насилвана (по-точно – пребита, вързана на стол и изнасилвана от похитителите й) в барака близо до гара Тусконана. Успяла е да избяга едва когато те (27 годишен алжирец, 31 годишен тунизиец и 23 годишен ром) са заспали, съобщила е в полицията и те са арестувани.

Някой може да каже, че това са единични случаи. Но не е така. За една година, само в центъра на Рим са отбелязани 7 случая на изнасилвания на ученички и студентки, на туристки – чужденки и италианки. Американка е изнасилена в тоалетните на извесетно заведение, като извършителят (на 19 години) е заглушил писъците й със силно пусната музика. През май, 21 годишна жена е изнасилена от 24 годишен ром в стая в Тестачо – както и при други случаи, жертвата предварително е била „напоена“ с алкахал до състояние да не може да окаже съпротива. 29 годишна американка е изнасилена на Виа дей Фори Империали от човек, с когото се е запознала същия ден. През юли, бременна сомалийка е била заставена от двама души да изпие голямо количество алкохол, след което е била изнасилена в градината на училище.

Според Раджи, въпреки многобройните искания да се вземат мерки, предишната градска управа не е направила почти нищо за да бъдат обуздани сексуалните насилия и другата престъпност. Достатъчно е да се погледнат ромските лагери или да се прегледа страницата на полицията на Рим във Фейсбук за да придобие човек представа за ежедневно извършваните престъпления – скандали, кражби, търговия с наркотици, нападения, обири и… ганаецът, който атакува четири църкви (и унищожи вековни статуи и християнски светини – бел.ред.). Освен това, тук са и бездомниците, които дефекират на Пиаца Венеция – докато туристите ги снимат, а също и гейовете, които правят секс прави – пред изумените и не можещи да повярват на очите си минувачи – изброява тъжно и гневно Де Лоренцо.

Рим, разбира се е великолепен град, казва журналистът, но допълва, че да се живее в сигурност не трябва да бъде лукс, а право. За да няма случаи, като този на Маурицио ди Франческантонио и неговата майка – пребити в метрото, защото помолили трима младежи да не пушат във вагона… Горчивата истина е, че в Рим, можете да „завършите“ в реката – като Бо Соломон, американски студент на 19 години, който падна (или е бил хвърлен) в Тибър, когато се опита да се съпротивлява след като бе ограбен от двама мароканци. И не е само това. С тези, които живеят в центъралната част, винаги може да се случи това, което сполетя Жозефин де Монтеверде – убита от 24 годишен сенегалец. За да й отнеме 10 евро, той й счупи черепа и две ребра и спука далака й…

Това е тъмната страна на Рим днес – мръсен, опасен, все повече доминиран от мигрантите, които не се спират пред нищо, а най-малко – пред закона.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас