НОВИНИ

Високопоставен немски политик заяви, че големите социални медии – като Фейсбук - трябва да бъдат „наказвани“, ако не успяват да се справят с „езика на омразата“, след увеличаването на „ксенофобските коментари“ свързани с нахлуването на мигрантите в Европа.
Заплахата на Фолкер Койдер, считан за ключов член на партията на канцлера Меркел и председател на парламентарната група на Християн-демократическия съюз идва след подобно „предупреждение“ от министъра на правосъдието Хейко Маас и дава израз на неудовлетворението на много немски политици.

„Времето на кръглите маси свърши. Аз губя търпение“, заяви Фолкер. Той допълни, че ако компаниите, като Фейсбук, Туитър и Гугъл не успеят да премахнат „обидните“ постинги в продължение на една седмица, след като са били докладвани, те трябва да бъдат наказвани с напр. глоби от по 50 000 евро на постинг.

Думите на Фолкер са в унисон изявление на министъра на правосъдието на Германия Маас, който в интервю през миналата седмица, отбеляза, че големите компании предприемат действия само в малък процент от случаите. От случаите, „докладвани“ на Туитър в Германия, са били изтрити само 1%, а при Фейсбук – 46%. „Ако компаниите отказват да изпълнят отговорностите си, тогава ще има последствия. Ако криминалното съдържание не се изтрива бързо, тогава ние трябва да преценим, как да направим Фейсбук и Туитър отговорни. Този Дамоклев меч виси над тях“, заплаши министърът. Той „предупреди“ компаниите, че „те сега имат време да се докажат, преди ние да наложим правни изисквания“.

Очевидно, управляващите в Германия наистина започват да губят търпение, защото са изправени пред все по-нарастващото недоволство от политиката на правителството на Меркел сред немските граждани. И в типично тоталитарен стил са „тръгнали“ по веригата – всичко, което не отговаря на техните виждания е „език на омразата, ксенофобия, расизъм, нео/нацизъм, фашизъм“, а всичко, което е „език на омразата, ксенофобия, расизъм, нео/нацизъм, фашизъм“ е криминализирано и следва да бъде изтривано. Грешките им обаче са няколко: 1) Не всеки негативизъм по отношение на политиката им на „отворени врати“ е „език на омразата, ксенофобия, расизъм, нео/нацизъм, фашизъм“, защото не е задължително да си ксенофоб за да се против, че масовото и безконтролно нахлуване на големи маси мигранти и „затварянето на очите“ на властите пред незачитането на законите (и престъпленията им) и правилата на поведение в обществото. 2) Когато става въпрос за „език на омразата, ксенофобия, расизъм, нео/нацизъм, фашизъм“, всъщност се говори за критерии, а американските компании и повечето от потребителите им очевидно не споделят „критериите“ на немските управляващи. 3) Налагането на цензура в сталинистки стил (спокойно можем да перефразираме знаменитата реплика, приписвана на Сталин „Има човек - има проблем, няма човек – няма проблем“ в „Има постинг – има проблем, няма постинг – няма проблем“) няма да доведе до решаването на проблемите, предизвикани от масовото нахлуване на мигранти. Напротив, само ще влоши нещата. 4) Цензурата, такава каквато я искат Маас и Фолкер на практика е унищожаване на свободата на словото, защото и двамата говорят само и единствено за „език на омразата, ксенофобия, расизъм, нео/нацизъм, фашизъм“ по отношение на мигрантите, но и дума не са казали за „„език на омразата, ксенофобия, расизъм, нео/нацизъм, фашизъм“, масово проявяваващи се в коментари на същите тези мигранти и техните „защитници“ по отношение на европейските граждани и християните.

В крайна сметка, ако трябва да обобщим, „щенията“ на немските политици нямат нищо общо с демокрацията, основаваща се на принципа, че „Vox Populi, Vox Dei“ (Гласът на народа е глас Божи), но пък имат много общо с тоталитаризма и диктатурата, прекрасно описани в романите на Оруел. И колкото повече те се отдалечават от немските граждани, толкова повече ще чуват по улиците на немските градове „Предатели“ и прословутото „Wir sind das Volk“ (Ние сме народът!), което събори Берлинската стена. Но този път, то ще събори тях, а много вероятно, заедно с тях, и ще нанесе съкрушителен удар върху Европейския съюз.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас