НОВИНИ

На пресконференция за резултатите от срещата на държавните лидери на страните от БРИКС в хотел Тадж Екзотик в Гоа, руският президент Владимир Путин образно казано „показа среден пръст“ на наложилите на Русия санкции страни.

В отговор на журналистически въпрос „Не е ли време да се смекчат контрасанкциите?“, Путин отговори „моментално и многозначително“:

„Среден пръст за тях! (буквално „Фиг им!“ – бел ред.) Благодарение на това, много наши отрасли започнаха рязък възход. Нашето отношение към каквито и да било санкции е – това е контрапродуктивно, вредно. И няма нищо хубаво в това, и главното е- никога не постигат целите, които си поставят онези, които въвеждат тези санкции. За каквото и да се закачат – към събитията в югоизточна Украйна, за нещо друго, даже за Сирия, уверявам ви, целите на онези, които формулират тази политика и я придвижват, не са да им решат конкретния проблем, а просто да формулират политика на сдържане на Русия. Ако не беше Украйна, биха измислили нещо друго. Целта на санкциите не е да се реши нещо, а да се задържа укрепването на Русия като пълноценен участник в международната дейност. Но и тази цел няма да бъде постигната“, заяви руският президент.

„Ние съзнателно въведохме ограничения на доставката на селскостопанска продукция, това е един асиметричен отговор. Те нас (ни ограничават) по промишлената продукция, продукцията с двойно предназначение, ограничения по финансирането, а ние в отговор не можем да направим същото. Т.е. – можем, но това ще бъде безсмислено.. А ние (го) направихме в тази сфера, където се създават проблеми за тях, там пресмятат милиардни загуби, вие го виждате. Не ние ги пресмятаме, пресмятат ги западноевропейските експерти, представителите на съответния отрасъл на производството. Затова, ние го направихме там, където ни е изгодно да го направим. И ние нищо няма да правим само за това, за да наказваме някого и да наказваме себе си. Да си купим билет и да не пътуваме“, заяви още Путин, цитиран от руски медии.

По-рано (на 12 октомври) Руският президент заяви, че той счита антируските санкции за шантаж, и че те няма да доведат до изолацията на Русия. „Ако ние се поддадем на този шантаж, в крайна сметка ще загубим и в сферата на икономиката, защото ще се превърнем в някакъв икономически придатък на когото и да било. Русия това не може да го допусне, защото тя това няма да го преживее“, каза той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас