НОВИНИ

Етиопия забрани достъпа на базирани в чужбина опозиционни медии и ограничи чуждстранните дипломати в пътуванията в нови параграфи на извънредното положение обявено преди малко повече от седмица.

В отговор на безпрецедентната вълна от протести срещу управляващите преди 9 дни правителството въведе 6 месечно извънредно положение. Новите рестрикции публикувани в местни медии (в неделя) включват също 50-километрова „червена зона“ непосредствено до границите на страната, в която е незаконно носенето на огнестрелно оръжие. Районите около няколко ключови пътища, също са обявени за „червени зони“, съобщава АФП.

На ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ДИПЛОМАТИ се забранява да пътуват на повече от 40 км. извън столицата Адис Абеба „за тяхна собствена сигурност“.
„Това е извънредно положение и ние очакваме репресивни мерки“, коментира в понеделник дипломат пожелал анонимност за АФП. Той допълва, че „ние също очакваме отваряне на политическо място за опозицията“, така както е било обявено от президента пред парламента, но „това не е това, което виждаме да се случва“.

Мерките включват, също така вечерен час – от 18.00 . до 06.00 ч. – около предприятията, фермите и правителствените институции, които бяха подложени на атаки от протестиращите през последните седмици.

Като част от новите рестрикции е и забраната за политическите партии да дават изявления за пресата, а на религиозните лидери е забраненно да правят политически изявления.

На представителите на службите за сигурност е забранено да излизат в отпуск или да напускат (подават оставка).

Мерките правят също така НЕЗАКОННО гледането на телевизионни станции на диаспората като ESAT (Етиопска сателитна телевизия) и OMN (Оромиа медия Нетуърк, базирана в САЩ). Публикуването на връзки (линкове) от тези организации в социалните мрежи е обявено за „криминална дейност“.
Достъпът на мобилние телефони до Интернет е отрязан вече почти 3 седмици в повечето части на страната, вкл. в столицата.

Според изявление на ръководителя на Асоциацията на чуждестранната преса (неформално сдружение на чуждестранните кореспонденти в Етиопия), Уил Дейвисън, има „нарастващи притеснения“, че властите ще се нуждаят от „дори по-малко предтексти за предотвратяване (да попречат) на чуждестранните чужналисти да си вършат работата по време на извънредното положение“. В петък, фоторепортер на АФ бе спрян и за известно време отведен в поицейски участък в Себета, неспокойния регион Оромия.

Според оценки на правозащитни групи, разбиването на протестите от правителството е довело до смъртта на повече от 500 човека.

За първи път насилието в Етиопия започна през ноември 2015 г. (масираният приток на „етиопски бежанци“ в Европа е доста от преди това!). Опозицията вижда като „авторитарно“ управлението на малцинството „тигреня“, което държи политическата и икономическата власт в страната. Общностите „оромо“ и „амхара“ – които заедно формират над 60% от населението – протестират срещу маргинализирането от страна на правителството (основно на „тигреня“).
В това отношение ОСОБЕНО СТРАННИ са коментарите в някои африкански и близкоизточни медии – според тях, насилието, което продължава вече почти година – „заплашва да разруши имиджа на страната като ОАЗИС НА ПОЛИТИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ“. Или може би, европейското разбиране за ОАЗИС доста различно от това в Африка и Близкия Изток?!?

*И трите “общности“, всъщност са етнически гупи населяващи Етиопия (и съседни държави). Преобладаващата част от оморо са християни (следвани от мюсюлмани-сунити и много малка част изповядващи „традиционна религия“); те са и най-голямата група , говореща “кушитдски език“, от афро-азиатското лингвистично семейство. Амхара са основно християни (има и мюсюлмани-сунити) и говорят амхарски (често наричан също амариня или амариньия), който принадлежи на семитския клон на афро-азиатското семейство; ехни представители са Йекуно Амлак (основател на Соломоновата династия) и Амда Сейон (Император на Етиопската империя).

Управляващите тигреня говорят тигриня – също от етиопския семитски клон на афро-азиатските езици. Повечето от тях са последователи на Еритрейската ортодоксална теуахедо църква (една от нехалкедонските монофизитски църкви). За техен представител е смятан Сахама (или Ашама ибн Абджар), крал на Аксум, който дава убежище на редица спътници на ислямския пророк Мохамед, както и Езана – също крал на Аксум – който е първият монарх на Кралството на Аксум, който въвежда християнството.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас