НОВИНИ

Масово сбиване на афганистанци и кюрди е станало днес (18 октомври – бел.ред.) около 16 часа пред административната сграда на Регистрационно-приемателния център за чужденци в Харманли, научи „Харман БГ“. По първоначална информация, боят е тръгнал от забележка между кюрд и афганистанец да не се бутат на опашката за регистрации. След това в мелето се включили около 100 души.

Трима са пострадали и са откарани в Спешната помощ в Харманли. Най-сериозно пострадал е 21-годишен, който е с контузия на гръдния кош, след удар с метален прът. Другите двама са с драскотини.

Веднага се се намесили полиция и жандармерия, които са овладели развихрящия се масов бой. По данни на очевидци, са дошли подкрепления и от съседни градове, както и 2 линейки. „Боят се изнесе към жилищните халета и продължи на талази до около 17.30 часа. Едва успяхме да си тръгнем“, казват свидетели на мелето, работещи в РПЦ-Харманли.

В полицията има задържани за инцидента. Те ще бъдат изведени от центъра и ще им бъде отказан статут.

Това е поредно масово меле в центъра на мигранти в Града на Белоногата, трето /известно/ от края на август т.г. до сега. Една от предпоставките за тези изблици на напрежения, за която нееднократно сигнализира „Харман БГ“, е критичното струпване на голяма маса мигранти на територията на бившето военно поделение. Пред нашата медия временно изпълняващия длъжността началник на центъра Димитър Захариев каза преди 5 дни, че кандидатите за статут са около 2700, колкото и официално е капацитета на РПЦ. Той информира, че се приемат средно 50 души дневно, имало и ден с по 80. Налице е отново и самоволното напускане на лагера от мигрантите, преди да получат статут. Г-н Захариев не конкретизира точна бройка по колко напускат, но сподели, че установявали и до 30 напуснали на ден.

Спешната помощ в Харманли разкъсвана между роми и мигранти

Ад в Харманли: 5 хиляди мигранти срещу 10 хиляди местни

Изнасиленият град, част първа – да си приютиш война

Къде отиват те, не е ясно. По всяка вероятност към границата със Сърбия, на път за Западна Европа, но заради затегнатия контрол там вероятността да се върнат отново в РПЦ Харманли е голяма. По неофициална информация лагерът в Харманли отдавна е със запълнен капацитет и неговите обитатели са близо 4000. Част от тях вече са и върнатите ни от Западна Европа мигранти, които първоначално са регистрирани в България. Такива реадмисии в центъра в Харманли, според източници на „Харман БГ“, са вече около 300.

Харманли непреклонен: Нов протест и „НЕ“ на мигрантското нашествие

Светлана Николова
ХарманБГ

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас