НОВИНИ

Защо беше премахната задължителната военна служба и обучението по НВО?!?

„Ислямска Държава“ (ИД) пречи на цивилните в иракския град Мосул да напуснат града и ги използва като човешки щитове, докато иракските сили и съюзниците им провеждат офанзива за връщане на контрола над града.

„Ние знаем, че те са използвани като човешки щитове, абсолютно“, заяви говорителят на Пентагона морски капитан Джеф Дейвис пред репортерите, цитиран от АФП.

По думите му, те „са държани против тяхната воля“ и „ние не сме видели каквато и да е промяна в последния ден (втория ден на офанзивата – бел. ред.) на хората напускащи или бягащи“.

Тук трябва да изясним, къде в цялата картинка се намества задължителната военна служба и Началното военно обучение (НВО).

Според данни на иракски официални иракски представители с Мосул има 5 000 членове на ИД. Във втория ден на операцията се заговори за 7 000 джихадисти в Мосул.

По данни към 1987 г. самият град е бил над 660 000 човека, а населението на градските райони е изчислявано на между 750 000 и 1.5 млн. души. Преди завземането му от джихадистите – по данни от медиите – населението на града се определяше на 2.5 млн. човека.

Самият град, който е вторият по големина в Ирак – в роден мащаб – може да бъде сравнен със столицата София. Разположен е в равнина местност на площ от около 450 км2 и на практика, 7 000 джихадисти няма как да предотвратят навлизането в града на специални сили и дори - цели формирования на настъпвщите войски. Още повече - при смазващото превъзходство в бойни бронирани машини и тотално господство въ въздуха. 

Ако, „усредним цифрите“ – завишим джихадистите и намалим гражданските лица – излиза, че: 10 000 джихадисти държат „заложници“ 1 500 000 човека, т.е. 1 джихадист на 150 човека. (при максималните стойности съотношението е – 1 джихадист на 500 човека).

Отгоре на това, иракските и съюзните сили са мобилизирали около 100 000 „военни“, които водят офанзивата и биха оказали помощ на цивилните.

А, както някой казват, „Който не помни миналото – няма бъдеще“ – град Мосул беше превзет в средата на 2014 г. от „Ислямска Държава“ с 800 ДЖИХАДИСТИ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас