НОВИНИ

Бурундийският президент, Пиер Нкурунзиза е подписал декрет, който привежда в изпълнние парламентарен закон, призоваващ страната да се изтегли от Международният Криминален Съд (МКС).

Нкурунзиза е подписал закона във вторник – седмица след като мнозинство от депутатите гласуваха за изтегляне на страната от юристдикцията на Съда.
Спорд съобщение публикувано на интернет страницата на президентството, решението „влиза в сила незабавно“.
Ситуацията в Бурунди не е особено по-различна от тази в другите западно африкански страни – от април 2015 г. положението там (меко казано) е „хаотично“ след като Нкурунзиза реши да се кандидатира за трети мандат.
Последваха протести срещу правителството – с коио управляващите се разправиха – и последва широкоразпространено насилие, което според оценките на някои правозащитни организации е отнело живота на повече от 1 000 човека.
През април МКС отвори предварително разследване по сигналите за убийства, затваряне, мъчения, изнасилвания и друго сексуално насилие, както и по насилствени изчезвания от бурундийските сили за сигурност.
С две думи, отново имаме ситуация, в която БУРУНДИЙЦИ се бият с БУРУНДИЙЦИ по ПОЛИТИЧЕСКИ причини предизвикани от БУРУНДИЙСКИ ПОЛИТИК – ситуация, за която ОТГОВОРНОСТ трябва да носят ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ.

МКС отвори проучвания на осем страни – всички те са в Африка. Това са: КЕНИЯ, БРЯГ НА СЛОНОВАТА КОСТ, СУДАН, ЛИБИЯ, ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА КОНГО, ЦЕНТРАЛНОАФРИКАНСКАТА РЕПУБЛИКА, УГАНДА и МАЛИ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас