НОВИНИ

Израелските власти са задържали арабско-израелска двойка, върнала се в Израел от иракския град Мосул, по подозрения в даване на клетва за вярност към „Ислямска Държава“ (ИД), която контролира града от средата на 2014 г.

41-годишният Уйсам и 30-годишната Сабрин Забидай са били задържани на летището в Тел Авив на 22 септември, когато са се връщали с полет от Турция, заедно с трите им деца, съобщанва „Times of Israel“ по изявление на „Шин Бет“ (Израелската Агенция за Сигурност).

Детайлите по случая са станали публични след публикуването на обвинение от районните държавни прокурори, обвиняващо двойката в контакт с чуждестранни агенти, членство в забранена от закона организация, челенство в терористична група, подпомагане на незаконна група и преминаване незаконна военна подготовка (трейнинг).

Двойката и децата им – на 3 г., 6 г. и 8 г. – са прекарали повече от година с ИД, според изявлението на „Шин Бет“.

По време на разпитите, те са признали пред следователите, че са решили да се присъединят към джихадиститеq след като са видели пропагандни материали и видео записи на ИД.

На 16 юни 2015 г. те са отлетели за Румъния с децата си, за да участват в семейно мероприятие и от там – без знанието – на техните близки са продължили към Турция, където са направили контакт (чрез Фейсбук) с арабския израелец Ум ал-Фахм, който се е присъединил към ИД през 2013 г. В съобщението няма информация дали пътя от Румъния към Турция е включвал преминаване през територията на България.
С помощта на ал-Фахм, те са установили контакт с трафиканти, които са ги превели през границата на Сирия, където са се срещнали с представител на ИД. Израелските им паспорти са били моментално конфискувани и те са били отведени в „сирийската столица“ на джихадистите, Ракка.

Уасим е бил разделен от семейството си и изпратен в тренировъчен лагер в Ирак, където са му били преподавани религиозни уроци и идеологията на ИД, след което е преместен във военен лагер, където е обучаван да използва АК-47, картечница ПК (Картечница Калашников) и РПГ-та. След това той е участвал в операции на джихадистите, вкл. нападения над постове на иракските сили за сигурност – по време на подобно нападение е бил ранен в крака и изпратен за лечение в болница в иракскя Мосул.

Членовете на семейството са се събрали отново в Мосул, където е трябвало да живеят при не добри (вкл. от санитарна гл. т.) условия. Според разказите им, там не е имало адекватно медицинско обслужване и те не са имали достъп до лекарства; децата им не са имали накаква възможност за обучение (образование) за дълъг период от време и са прекарвали време с други деца, които са били болни, вкл. с инфекциозни заболявания.

В началото на 2016 г. зоната на Мосул, където семейството е живеело е било силно увредена в следствие на бомбардировки и децата им са започнали да получават пристъпи на тревога.

20 10 2016 Israel Arrest

През юни 2016 г. лошите условия на живот в Мосул са накарали семейството да реши да се върне обратно в Израел. Те са се свързали с членове на семейството си, които са платили хиляди долари на трафиканти и други, отваряйки им път обратно към Израел. Те са правили 10 опита за преминаване на границата с Турция, като в някои от тях са дрогирали най-малката си дъщеря, за да предодвратят плача й, който би привлякъл вниманието на властите. В крайна сметка, семейството е успяло да премине в Турция, къето са били арестувани и изпратени в лагер за задържане (НЕ В лагер за БЕЖАНЦИ!).

След няколко дни са били освободени от лагера и изпратени обратно в Израел – интересно как са доказали на турските власти, че са израелски граждани след като паспортите им са били „моментално конфискувани“ – където са били арестувани при пристигането си.

В съобщението, не се споменава семейството да се е отрекло от джихадистите или да се еотказало от идеологията им – просто „кофти условия за живот“.

Според оценки на „Шитн Бет“ в Израел има около 50 араби граждани на Израел, които са пътували в Сирия или Ирак, за да се присъединят към ИД през последните години.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас