НОВИНИ

Всички въоръжени формирования в Алепо се подчиняват на (бившата) „Джабхат ал-Нусра“ (сега „Джаиш Фатах ал-Шам“ - ДФШ), заяви министъра на външните работи на Русия, Сергей Лавров.

„Техен списък, ние предадохме на САЩ и страните в региона, когато се срещахме в Лозана“, допълва той, цитиран от ТАСС, имайки в предвид срещата от 15 октомври.
Лавров казва още, че по „наши данни всички тези формирования по един или друг начин се подчиняват на „Джабхат ал-Нусра““ (която беше официален представител на „Ал Кайда“ за Сирия), която „господства в Източно Алепо“.
Руският външен министър отбелязва, че „Ал-Нусра“, „Ахрар ал-Шам“ и други, сътрудничещи си с тях организации „в действителност саботиран усилията на ООН“ за доставките на хуманитарна помощ в Източно Алепж и допълва, че те „директно обстрелват“ маршрутите, по които може да постъпи такава помощ.
В допълнение, тези групировки използват „заплахи, шантаж и груба сила, възпрепиятстват излизането на мирни граждани от източните части на града и даже възпрепиятстват излизането на бойци“, коментира още той.
Лавров допълва, че въпреки това Москва не вижда даже опити от страна на водената от САЩ международна коалиция да се бори с „Джабха ал-Нусра“ (която е забранена в РФ).
„Международната коалиция достатъчно сдържано работи срещу ИДИЛ („Ислямска Държава в Ирак и Леванта“, сега ИД)…Но по отношение на „Ал-Нусра“, ние не виждаме опити за потискане на тази терористична организация“, казва той.
По думите му, за Москва „не беше откритие“, заявленията на американците, че „Ал-Нусра“ не е цел за водената от тях коалиция.
Лавров допълва, че цялата ситуация предизвиква подозрения, че „има осъзната линия на съхранение на „Джабхат ал-Нусра“ в качеството на най-боеспособна сила, която някой иска да използва за силово сваляне на режима в Дамаск“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас