НОВИНИ

Причината са коментари за „свинско и винско“

Мюсюлманите в Норвегия искат оставката на министъра на интеграцията, заради нейни коментари, че те трябва да СЕ АДАПТИРАТ към културата на свинско, алкохол и незабулени (жени).

„Престъплението“ на Силви Листауг, че в навечерието на конференция по въпросите на интеграцията (в началото наседмицата) е казала: „Аз мисля, че който идва в Норвегия трябва да се адаптира към нашето общество“.

„Тук ние ядем свинско, пием алкохол и показваме лицата си. Вие трябва да се придържате към ценностите, законите и правилата, които са в Норвегия, когато идвате тук“, пише още тя в постинга си, харесан от 20 000 потребители.

Тази елементарна ЕВРОПЕЙСКА истина – че трябва да уважаваш домакина, в чиято къща си отишъл, обаче явно не е „по вкуса“ на т. нар. „новоевропейци“, които без проблем ще те бичуват публично или ще те хвърлят в затвора, ако нарушиш някое правило в техните РОДНИ СТРАНИ.

Омар Джилани Сайед, който е криминолог и работи с интегрирането на бежанци – интересно защо ли не се казва Иван Иванов Инавон, напр. – заявява, че това поставя под въпрос дали Листауг може да продължи да бъде отговорна за интеграцията в страната, след като прави такива коментари. „Ако тя не разбира комплексността и няма опита да се справи с тези социални въпроси по добър начин, е време да попитаме: трябва ли Листауг да преосмисли своя пост?“, пише той за вестник „Aftenposten“.

Явно всеки криминолог, щом е екперт по социални въпроси, въпреки, че това за което говори Листауг има и огромен процент култура, но явно експерта обучен в „престъпления и техните причини, ефекти и социално отражение“ предпочита да пропусне културата (интересно защо ли?!?).
Поредният, експерт (мюсюлманин) Зайнеб ал-Самарай (политик от Осло на Норвежката лейбърискта партия) пък директно обвинява Листауг в преднамрено търсене на разделяне на мюсюлманите от останалата част от норвежкото общество.

„Ако вие ще сте министър на интеграцията, вие трябва да започнете да интегрирате“, пише тя в статия за „Dagbladet“. Последващият коментар на госпожата, която ако се намира в някоя държава в Европа може и да няма право дори да гласува е още по-нагъл – „Не плашете и разделяйте хората“.

Призивът демонстративно да не отхвърляш и осъждаш общоприетите норми е разделение, така ли? Не тези, които не искат да се впишат в общите порядки се разделят, а този който ги призовава да не го направят ги разделя – удобно, нали?!? Какво страшно е казала Листауг? С какво ги е УПЛАШИЛА? Всички тези „лиготии“ на т. нар. „мигранти“ и техни апологети за стреса и уплахата, която изживяват в Европа, вече започнаха да стават повече от досадни на фона на това, че всички от тях твърдят, че бягат от „насилие и война“ – в родините си не се стресират от бомби, обтрели и рязане на глави, а когато дойдат тук, хпи споменаването на бекон или при вида на чаша с бира получават психическо разстройство и стрес…

„Аз не вярвам, че норвжката култура е толкова слаба, че ще легне на земята и ще умре, ако някои избере да носи хиджаб като свои национален костюм“, продължава да наглее г-жа Зайнеб, която не употвебява „нашата култура“, а разграничава „норвежката кулутура“ от своята. Носенето на хиджаб не е НАЦИОНАЛЕН КОСТЮМ и г-жата би трябвало да го знае много добре, както не са НАЦИОНАЛНИ КОСТЮМИ и другата дълга поредица покривала и забрадки, отнасящи се само и единствено за ЖЕНИТЕ.

„Норвежката култура не е толкова слаба или в опасност, както вие вярвате. И норвежката култура е относно много повече от свинското и какво слагаш на главата си“, продължава тирадата г-жата. За това, че норвежката култура е много повече е напълно права, но изброените от Листауг са сред първите, за които единоверците на г-жа Зайнеб се хващат и започват „да мрънкат“, когато се настанят в някоя европейска страна. Никоя европейка не си е позволила – а и едва ли си е помислила – да се изисква от властите напр. на Саудитска Арабия да се разхожда по шорти като национален костюм, а европейките по улиците на Кралството са неизмерно много по-малко от покритите мюсюлманки по европейските улици. Толкова ли е слаба културата на страните в Близкия Изток, че за подобни стъпки там дори не се говори, камо ли да се практикуват?

Защо експертът-политик премълчава за алкохола? Дали пък, не защото има случаи на европейци нападнати от мюсюлмани за това, че на обществено място просто пият бира, а на единоверците на г-жата това не се нрави? Или пък защото има нападения срещу магазини за алкохол и спиртни напитки, защото са „харам“ (думичката не е от норвежката култура)?!

Настоящото правителстево на Норвегия е формирано от коалиция между Консервативната партия (център-дясно) и „Прогресивна партия“ (определяна като анти-имиграционна и популистка) и Листауг е назначена именно от нея. Съоветно критиките и „оплюванията“ (основно в близкоизточни медии и форумите към тях) са непрестанни – като се започне от отнасят се „твърдо към мюсюлманите“ и се стигне до открити (нецензурти) определения. Интересно как никой от критикуващите не казва „граждани“, а „мюсюлмани“ – нима мюсюлманите не са граждани или са специална категория граждани. Защо всички те „реват“ как ние трябва да уважаваме и спазваме – в повечето случай „по буква“ – техните норми, закони и традиции, а когато същото се каже за дошлите в Европа техни сънародници всички в един глас запяват одата за „разисма“, „ксенофобията“ и „ислямофобията“.

Използвана е информация на „Локал“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас