НОВИНИ

След атаките на турската армия и подкрепяните от нея сирийски опозиционни (номинално – Свободната сирийска армия – ССА) срещу позиции на сирийските кюрди от Подразделенията за защита на народа (YPG) и предупреждението от страна на сирийското правителство, че турски самолети ще бъдат сваляни, ако навлязат във въздушното пространство на Сирия, войната там придоби нови измерения и заплашва да се превърне във война между Турция и Сирия.

Самолети от ВВС на Турция нанесоха удари по позиции на сирийските кюрди в северните части на провинция Алепо в района между Тел Рифат планината Хассаджък. Турската артилерия е обстрелвала кюрдите с гаубици и минохвъргачки. Според съобщения на турски военни представители, били са убити около 200 бойци на YPG и ПКК (Кюрдската работническа партия), а много други са били ранени. Поред изявления на представители на YPG, убитите са 12, а ранените – 20.

Турските авиационни и артилерийски удари вероятно целят да сринат настъплението на YPG и доминираните от кюрдските формирования и подкрепяни от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) към Ал Баб - последният по-голям град, контролиран от джихадистката терористична групировка Ислямска държава (ИД) в северните части на провинция Алепо. Към четвъртък, когато бяха нанесени ударите, тези сили се намираха на около 15 км от Ал Баб – по време, когато формированията на СДС водеха боеве срещу силите на ИД за контрола на водохранилището Шахба и планината Хассаджък.

Подкрепяните от турската армия сирийски опозиционни формирования нееднократно са заявявали, че ще превземат Ал Баб „помощта на кюрдите“.

На този фон, Генералното командване на армията и въоръжените сили на Сирия разпространи още в четвъртък съобщение, в което съобщи, че при ударите на турските самолети срещу градовете Хасажк, Ал Вариах, Хассия, Гхул Сруж, Сад ал-Шахба, Ехрис и Ум Хуаш в северните райони на Алепо са били убити над 150 цивилни жители. Командването определи станалото като явна агресия, която е била насочена срещу мирни цивилни, представляваща опасно развитие, което може да ескалира ситуацията. В тази връзка, то предупреди, че „на всеки опит да бъде повторено нарушаването на сирийското въздушно пространство от турски военни самолети ще бъде отговорено и те ще бъдат сваляни с всички налични средства“.

Действията на Турция наистина могат да ескалират обстановката в северно Алепо, защото при евентуален отговор на влитане на турски бойни самолети в сирийското въздушно пространство със силите на ПВО на Сирия (а те разполагат вече с едни от най-съвременните зенитно-ракетни комплекси), вероятността ВВС на Турция да понесат загуби е много голяма. Това на свой ред ще предизвика реакция от турска страна и събитията могат много бързо да доведат до война между двете държави с всички произтичащи от това военно-политически последствия, както региона, така и в глобален мащаб.
От друга страна, очевидно е, че подкрепяните от Турция сирийски опозиционни формирования (официално декларирани като Свободна сирийска армия) не се „справят“ самостоятелно достатъчно добре в боевете срещу ИД и тяхното настъпление към Ал Баб е по-бавно от това на YPG и СДС. Причините за това могат да бъдат различни – от липса на достатъчно бойни възможности до политически мотивирано „изкуствено задържане“, предизвикано от желанието да се осигурят на ИД условия, да прегрупира силите си в района за оказване на съпротива срещу YPG и СДС.
Така или иначе, отговорът на въпроса „Ще има ли война между Турция и Сирия?“, ще бъде даден от Анкара.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас