НОВИНИ

За 2016 г. култивирането на опиум в страната е скочило с 10%, ООН

В Афганистан е отбелязно нарастване на култивирането на опиум за тази година, поради благоприятното време, увеличаващата се несигурност и намаляването на международната подкрепа, съобщи в неделя ООН.

Въпреки, че миналата година беше отчетен спад, реално за последното десетилиетие тенденцията е на увеличаване. Опиумните полета са един от основните източници за финансиране на Талибаните, а в страната има непрекъснато увеличаващ се брой зависими (въпреки скъпоструващите програми водени от САЩ за борба с нарко-зависимостта).

Високите нива от тази година означават, че общата опиумна продукция ще нарастне с 43%, според Офиса за наркотици и престъпления на ООН.

„Култивирането се е увеличило с 10% тази година в сравнение със същото време през 2015 г. – от 183 000 хектара на 201 000 хектара“, съобщи по време на съвместна пресконференция с ООН, министърът за борба с наркотиците Саламат Азими, цитиран от АФП.
По думите му, 93% от насажденията са в южните, източните и западните части на страната.

Официалните АФГАНИСТАНСКИ представители са се позовали на недостатъчната международна помощ и увеличаващата се неситгурност като ОСНОВНИ ПРИЧИНИ за увеличаване на обработваемиет площи с опиум. Т.е. парите, които им дава международната общност НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ и афганците си садят опиум, а несигурността – предизвиквана основно от Талибаните – е явно, също проблем на МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ за НЕПРИСЪСТВИЕТО на чиито сили настояват афганистанците.

Афганистан е водещ производител на опиум в света и често собствениците на опиумни полета плащат такса на Талибаните, а какво правят с тези пари Талибаните всички знаем – атаки и бомби срещу граждани и представители на „международната общност“, която дава недостатъчно на афганистанците.

„Повечето от войните в Афганистан са финансирани от приходите от (опиумен) мак. Навсякъде, където виждате мак в Афганистан, вие виждате и боеве“, коментира заместник министърът на вътрешните работи за борба с наркотиците, Баз Мохаммад Ахмади.

Броят на наркозависимите устнойчиво се увеличава – от почти нулеви нива по време на управлението на Талибаните (1996 г. - 2001 г.).

БВП на Афганистан, чието население над 32.5 млн. души (по приблизителни данни към 2015 г.) на около 90 % е формиран от ЧУЖДЕСТРАННИ ПОМОЩИ, което дава основания на много експерти да говорят за “пристрастяването на Афгинастан към помощи“

Факт, който афганистанските власти не са коментирали по отношение на култивирането на мак е, че афганистански граждани явно са започнали износ на „ноу хау“ за отглеждането на опиумен мак. Преди месеци беше съобщено, че „Ислямска Държава“ (ИД) усилено разработва такива полета в Ирак, като водеща (консултантска) роля в този процес имат афганистанците.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас