НОВИНИ

Италиански град издигна барикади срещу „бежанците“ – граданите му нападнати

Нощ на горещи емоции в италианския адриатически град Горо, чиито граждани решиха да издигнат импровизирани барикади срещу настаняването на „мигранти“ в града. Във вторник през нощта полицията съобщи, че искането на импровизираият им протест ще бъде удовлетворено и „настаняването на мигранти в града не е на дневен ред“.

Жителите на района Горино Феррарезе издигнаха дървени заграждения (в понеделник през нощта), за да попречат на пристигането за РЕКВИЗИРАНЕ на хостел, в който да бъдат настанени 12 жени „мигранти“.

До вторник информацията беше „силно филтрирана“, но широкото разпространение в социалните медии в крайна сметка „я избута“ и във водещите медии. Още повече, че (физическата) мобилизация на местните жители стна все по-забележима.

Министърът на вътрешните работи на Италия, Анджелино Алфано веднага побърза да „успокои“ пристигащите в Европа – „Това не е Италия“.

Префектът Марио Марконе, който ръководи департамента на МВР по имиграция, не само подкрепи „началника“, но дори отиде и по-далече.
„Тези хора, които предовратиха настаняването на жени и деца трябва да се засрамят“. „Те са срам“ (думата използвана от него в последния цитат е много по обидна от „срам“ на български език).

Респективно коментарът, доведе до контра-коментар от страна на „Лига Норд“ – „Оставка, незабавно!“.

Изявленията срещу жителите на Горо не бяха „приети добре“ от „Лига Норд“, която призова Алфано да подаде оставка незабавно.
„Вместо да говори за неща, за които очевидно знае малко, да се засрами и да подаде оставка“, каза лидерът на Лигата в Сената, Джанмарко Чентинайо. По думите му, това, което се е случило в градчето е „ясна демонстрация, че за жителите „чашата е преляла““.

Роберто Калдероди, дори е още по-рязък в коментара – „Този господин не е избран от никого, той е просто държавен служител и това трябва да прави, да служи на държавата и гражданите, без да дава присъди (оценки) на гражданите, раздразнени от насилническите методи и тези на неговите колеги, които изземат хотели срещу волята на законните собственици, за да ги напълнят с нелегални“. Той допълва, че планът му за имиграцията се е доказал като провал и трябва „да изгони незабавно Марконе, в противен случай сам да попаде оставка“.

Пътят водещ към хостел „Любов и природа“ е бил блокиран за около 4 часа от протестиращите, а автобусът с 12 жени – всяка с децата си – така и не е стигнал до него.

Властите обясняват ситуацията като „мярката беше извънредна и необичайна“. В района атмосферата беше напрегната и посредничеството на полицията не успя.

В крайна сметка „мигрантите“ – всички от Африка - са пренасочени за настаняване в структури във Фискаля, Феррара и Комачо (където всъщност са си и били настанени според първоначалните съобщения за протеста).

Неуспехът на властите обаче, не е – а и едва ли ще отане – без последствия.

„Пред лицето на дванадесет жени, една от които бременна да се организират блокади на пътя не прави чест на нашата страна“, казва Алфано, цитиран в италианските медии и допълва, че „после, разбира се, всичко може да бъде управлявано по-добре, ние всички можем да намерим извиненията, които искаме, но това не е Италия…това, което се случи не е отражение на Италия“.

А, какво всъщност се е случило?

Собствениците на хостела са уведомени (в следобеднит часове на понеделник) от префектурата, че ще има ЧАСТИЧНО ИЗЗЕМВАНЕ на горния етаж на сградата на хостела и стаите. Т.е. те са били уведомени за „НАЦИОНАЛИЗИРАНЕТО“ на собствеността им непосредствено преди пристигането на определените за настаняване. Никой не казва какъв е статутът на жените, които е трябвало да бъдат настанени там – бежанци ли са, мигранти ли са, хуманитарно защитени ли са или какво?

„Това е единственият бар за закуски, който остана в района“, коментират част от жителите на селото участвали в протеста. Те обясняват, че това не е просто „бар“, а място с важни социални функции за малката общност, където хората се срещат, разгварят и просто могат да „бъдат заедно“. Хостелът е място, посещавано и от много възрастни хора, които според коментарите им практически го използват и като „клуб за игри“.

„Сега, когато е реквизиран, ние трябва да си отидем?“, коментират още местните жители. Може би, настаняването на само 12 жени и техните деца не би трябвало да предизвика "затруднения" за тях, но... Горино е малко селци, наброяващо едва 641 човека, живеещи около една "главна" улица с дължина от 1 км.

Това не е първият случай, когато италианските власти РЕКВИЗИРАТ хотел или подобна структура – дори в един от случаите собствениците са били предоставили друга тяхна сграда, също хотел – за да настанят неспиращият поток от пристигащи в Италия лица от Африка и Близкия Изток. Фактът, че с това се занимава МВР, може да означава ситуация, за която в бившите комунистическ страни има по-точна думичка „НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ“ , т.е.властите иземат собствеността за техни нужди, заедно с цялото оборудване и обзавеждане, вкл. и персонал, ако има такъв.

А, някои беше казал: “Vox Populi, Vox Dei“ (Глас народен – глас Божи) – колко политически некоректно, нали? Какъв народ и колко „неуместно“ споменаване на Господ!

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас