НОВИНИ

От началото на операцията на иракските сили за връщане на контрола над Мосул от „Ислямска Държава“, почти 70 язиди, отвлечени от джихадистите са били спасени.

Източник на „Бас Нюз“ е коментирал, че повечето отвлечени от джихадистите язиди са били преместени в Сирия, но все още няколко от тях са в иракския град. Инфрмация за трансферирането на язидите – заедно с изтеглящите се джихадисти – към Сирия и в частност, Ракка беше съобщена миналата седмица от не малко регионални медии.

Според източникът на „Бас Нюз“, групата освободени язиди се състои основно от жени и деца и сега, те са преместени на сигурно място.

След превземането на Мосул в средата на 2014 г., джихадистите започнаха набези в района на Синджар – основон населен с язиди – и избиха и отвлякоха хиляди от тях. Според някои (неофициални) данни отвлечените – основно жени и малки деца – са до 5 000. Те са превърнати в роби от „жителите на Халифата“ и продавани на публични търгове, разменяни между самите джихадисти, малтретирани и тормозени само защото са смятани за „неверници“.

По данни от кюрдски медии, към момента почти 1 800 язиди са били освободени или са успели да избягат от джихадистите.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас