НОВИНИ

Европейският Комисар по миграцията, Димитрис Аврамопулос съобщи, че въпреки намаляващият брой на пристигащите в Европа мигранти и бежанци, в Гърция има 60 000 нелегални мигранти.

Комисарят е предложил петте страни, които извършват проверки в ЕС да продължат за още три месеца, съобщава „Гръцки Репортер“. Пет страни от Шенгенската зона – Австрия, Германия, Норвегия, Дания и Швеция – вече извършват проверки и поискаха удължаване на граничния контрол.

Според Аврамопулос, въпреки че броят на лицата подали искане за убежище в тези страни е редуциран, „изключителните обстоятелства оправдават новото въвеждане на вътрешен граничен контрол“.

Според съобщението „изключителните обстоятелства“ са, че в Гърция са „заседнали“ 60 000 НЕЛЕГАЛНИ мигранти и респективно други страни от ЕС са притеснени, че те може да се преместят при тях след спиране на граничния контрол. В същото време, службите по предоставяне на убежище на определена страна са „под значително напрежение поради големия брой искания за убежище, които получават и продължават да получават“,, допълва Аврамопулос.

Той е допълнил, че това е една извънредна мярка и е изказал надежда, че в началото на следващата година ситуацията може да се промени след като Европейската гранична охрана и крайбрежна охрана бъдат усилени за защита на външните граници на Съюза.

Аврамопулос е допълнил, че в същото време (спорното) споразумение между ЕС и Турция ще продължи да действа и да дава на държавите от ЕС време за обработка на исканията за убежище и консолидиране на процедурите за приемане – не за намаляване на броя!

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас