НОВИНИ

Проблемите между сунитите и шиитите, свързани с освобождаването на иракския град Мосул, реално отговаряха на въпроса „не дали, а кога“ и вече са факт.

Източници от Оперативното командване в (провинция) Ниневия – където се намира Мосул – и представители на Сунитските Племенни Сили са съобщили, че членове на шиитските милиции са извършили насилие срещу цивилни-сунити и са ги обвинили в екзекутирането на 5 “вътрешно разместени лица“, южно от Мосул.

Според съобщение на „al-Raya News“, екзекуцията е извършена от членове на милициите „Ал-Бадр“, докато иракските военни и полиция са наблюдавали престъплението; екзекутираните са били обвинени в сътрудничество с „Ислямска Държава“.

Във връзка с екзекуцията се е стигнало до „тупаници“ между членове на Сунитските Племенни Сили и (шиитските) милиции, които в сътрудничество с федералната полиция били задържали избягали (от Мосул) цивилни в сграда на училище за разпит, пише още „al-Raya News“, цитирана от “Бас Нюз“.

Според източника, задържаните т. нар. цивилни – едва ли някои може да докаже, че това са реално граждански лица, а не джихадисти свалили „униформите“ – са били обиждани и лошо третирани.

Участието и в частност влизането в Мосул на шиитски милиции беше тема на спор дълго време (вкл. преди началото на офанзивата за връщане контрола над града) и поне към момента, те няма да влизат в града, а са натоварени с пресичане на опитите за преминаване в Сирия от джихадистите, бягащи от Мосул. Основната причина за търканията са опасенията от религиозно напрежение в населеният основно със сунити град или казано „политически некоректно“, че те ще направят със сунитите, това което (сунитите) джихадисти са направили с техните единоверци-шиити. Много от шиитските формирования, които подкрепят правителствените сили, обаче включват в състава си и представители на други вероизповедания, вкл. християни и сега те са предложили Христянската бригада, която е под тяхно командване да се включи в битката за връщане на контрола над Мосул, съобщава „Vocativ“.

Смята се, че „Бригада Вавилон“ е с численост от 1 000 човека и действа под командването на (шиитските) „Хашд ал-Шааби“ (познати и като Звена за народна мобилизация). В иракската армия има войници християни, участващи в офанзивата за Мосул.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас