НОВИНИ

Днес в Бояново имаше протест срещу изграждането на център за мигранти (или както управляващите обичат толерантно да ги наричат „бежанци“). Властите в лицето на МВР и най-вече на министър Румяна Бъчварова реагираха по обичайния за тях начин – неадекватно.

И така, протестът в Бояново е започнал в 10.00 ч. пред читалище „Светлина”. В него са участвали (бройката варира от това, до колко „близо“ до управляващите е този, който разпространява информацията) от „масов протест“, „над 300“, „500“, та до „над 1000“ човека. Ако се съди поразпространените снимки, протестиращите са били между 300 и 500. Според медиите от региона, дошли са хора от Бояново и околните села, Ямбол, Елхово, Бургас и Варна. Сред тях е имало представители от различни формирования, неправителствени организации. В селото са дошли и бивши военни, служили в поделението, в което ще се изгражда бежански център. Естествено – имало е и засилено полицейско присъствие.
Протестиращите са носеле националното знаме и транспаранти с надписи: „Бежанците – вън!“, „Болярово - на българите!“. Исканията са били на границата да има ограда, която да се охранява от полицаи и от военни. „Искаме ЕС да не отпуска пари за мигрантите, а за охрана на границата ни, тъй като се вижда, че нашите сили не могат да се справят със ситуацията. Всеки преминал незаконно границата да бъде определян не като бежанец, а да се третира като нарушител, престъпник“, е заявил Калоян Желязков, организатор на протеста, цитиран от агенция Фокус. Основните притеснения на хората от селото са, че там ще бъдат настанени много повече хора от колкото е населението на Бояново. В селото реално живеят около 500 човека, предимно възрастни хора, а по предварителни данни ще бъдат настанени 2 000 бежанци. По този начин, жителите на Бояново ще се превърнат в малцинство в собственото си село. Хората се притесняват също, че в центъра ще бъдат настанени млади мъже, които няма да могат да бъдат контролирани и битовата престъпност ще се увеличи. „Няма никаква гаранция, че охраната на този център ще е достатъчна, за да се справи. Щом успяват да минат през границата, която се охранява, не смятам, че за тях ще е проблем да прескочат една ограда и да направят това, което искат. Камерите също не смятам, че могат да помогнат по някакъв начин. В селото живеят около 500 души, а искат да настанят 2 000 бежанци, така ще се получи едно малцинство на българи в собствената ни родина“, казва Желязков. Протестът срещу изграждането на центъра беше подготвен и организиран в социалните мрежи и няма политическа обвързаност, заяви по-рано той.
Според официалната информация от властите, в центъра ще бъдат поставени 52 фургона и в тях ще бъдат настанявани временно до 300 - 330 мигранти, като лагерът ще бъде от затворен тип. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов увери, че след разкриването на центъра, за гарантиране сигурността на селото, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.
След протестния митинг, около 11.30 ч., участници в протеста са спрели за половин час движението по главният път Ямбол - Елхово до бензиностанцията на „Булпетрол“ в село Окоп. Полицията се е намесила и движението било възстановено. Всичко е минало спокойно – и протестиращи и полицаи се държали коректно.
Властите – в лицето на МВР, вкл. и на вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Желязкова реагираха неадкватно. Както обикновено, те действаха в три основни насоки:
• Опити за предотвратяване или поне – ограничаване на протеста.
• Контролиране на участващите (особено от други населени места).
• Опити за омаловажаване на протеста, причините за него и исканията на участващите.
Ако се съди по разпространеното още вчера (28 октомври) обръщение на Валентин Ревански (можете да го прочетете ТУК), който е бил „привикан“ в полицията заради протеста в Бояново, очевидно МВР се е опитало да окаже натиск върху организаторите и предварително „да ги обвини във всички смъртни грехове“. Днес полицаите са проверявали документи на участващи в протеста, а някои от тях - участвали в затварянето на международния път – са били задържани (също за проверка на документите). Не разполагаме с информация, дали от МВР са си записмали имената на проверяваните – така да се каже, за създаване на „картотека на дивите зайци“.
По-късно, в Резово, министър Бъчварова заяви пред медиите, че „от 300 протестиращи в Бояново срещу изграждането на бежански лагер там само 30 са били жители на селото“. „Вчера имах възможност да се видя с кмета на Бояново, да разговарям с него. Той ме увери, че няма тревожни настроения. По-скоро наистина има опит да се създадат такива и днес го видяхме. Пак искам да кажа на всички, че това е подготовка за един терен, в който, ако се наложи, при изключително голям натиск, ще разположим фургони, за да можем да настаняваме там хора, а няма да бъде център такъв, какъвто е в Елхово, непрекъснато зает, а просто една допълнителна възможност, за да организираме по-добре работата с мигрантите“, каза още тя.
Г-жа Бъчварова май не се сеща за едно мног просто нещо. Ако в едно село, в което живеят 500 човека, на протест излязат 30 човека – т.е. 6% това е много. Защото, ако от около 1.5 милионна София на демонстрация излязат 6%, то това ще е протест от 90 000 човека. А ако към софиянци се присъединят хора от други населени места и броят на протеситарщите достигне (в Бояново, ако са били 300) 60% от населението, то София би била буквално залята от демонстриращите 900 000 човека. 30 човека никак не са малко, г-жо Министър! Става дума за 30 български граждани, не за 30 неодушевени предмета - напр. тикви. Техните човешки права са също толкова важни, колкото и тези на „дондурканите“ от политици и неправителствени организации мигранти или „бежанци“! От друга страна, защо г-жата министър се възмущава от присъствието в Бояново на граждани от други места? Нима ПП ГЕРБ не е водила с автобуси, че и с трактори свои членове и дори – селскостопански животни на протест пред Народното събрание?! Нима тя или нейната бивша ПР-фирма не са участвали в тези „организирани извозвания“? Освен това, като водещ ПР на г-н Борисов, тя би трябвало да е по-коректна в определения като „насаждане“ на тревожни натроения. Защото, ако някой ги „насажда“ с нещо, то това са тя самата и нейните колеги – политици в управленето на страната с резултатите от техните действия (или бездействия).
Истината, колкото и да е неприятна за политиците – в България, а и в Брюксел – е, че хората наистина не само са разтревожени, а направо негодуващи от политиката на управляващите в момента у нас и в ЕС по отношение на мигрантите. И е крайно време, тази истина да се каже открито и да не се неглижира от същите тези политици.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас