НОВИНИ

(Обновено…)

Днес районите на Перуджа и Мачерата в Централна Италия баха разтърсена от серия силни земетресения. Има много разрушения, а ранените са десетки, някои от които – сериозно.

Сериите силни земетресения в централната част на Италия започнаха още през август, като най-мощното от тях в най-силно пострадалия район бе с магнитуд 6.1 бе в Аматриче – на 24 август.

По данни на Средиземноморския европейски сеизмологичен център, новата серия земетресения е започнала днес още рано сутринта – с поредица от по-слаби трусове. За около половин час - от 06.32 ч. до 07.02 ч. (всички времена са по българско време) са отбелязани три труса с магнитуд 2.6 – 2.5 с епицентрове в този район с дълбочина 7 до 10 км. последвало е затишие до 08.40 ч., когато е станало най-мощното земетресение – с магнитуд 6.5. То е било с епицентър на дълбочина от 10 км в точка с координати 42.84 с.д. и 13.11 и.д. – на 117 км североизточно от Рим, 59 северозападно от Акуила, 38 км западно от Асколи Пичено и 16 км северно от Малтиняно. Според съобщения от местни жители, трусът е продължил около 30 секунди.

Последвали са много вторични трусове с епицентрове приблизително в същия регион (Перуджа – Мачерата), които продължават и до момента. До 13.30 ч. са станали около 70 земетресения с магнитуд между 2 и 4.8, като тези с магнитуд над 4 са 10. По-силните трусове се „редуват“ с поредици от по-слаби (магнитуд между 2 и 3.5 – 4). В 14.07 ч. стана нов мощен трус – с магнитуд 5.1 и с епицентър с координати 42.92 с.ш. и 13.11 и.д. (на 125 км североизточно от Рим, 63 км източно от Перуджа, 39 км западно от Асколи Пичено, 25 км северно от Матиняно), на дълбочина 2 км.

Успоредно с това, в 12.49 ч. е станало земетресение с магнитуд 3.7 и в северна Италия – с епицентър на дълбочина 36 км, в точка с координати 44.18 с.ш. и 12.24 и.д. – 225 км северно от Рим и 30 км северозападно от Акуавива (Сан Марино).

Земетресението от тази сутрин е най-силното в Италия от 1980 г. насам. То е било усетено и в други райони на страната – Болцано, Пуля, Рим, Флоренция. В Норча (около 60 км североизточно от Перуджа) се е срутила известната базилика Сан Бенедето.

За проверка на сигурността след трусовете в районите Умбрия и Марче е преустановено движението на влаковете по някои ЖП линии. В Рим, също за проверка на сигурността е било спряно движението на метрото по линии А, В и В1. След съобщения за паднали части от сградата са затворен за проверка на сигурността и на базиликите Сан Лоренцо и Сан Паоло. По съображения за сигурност е спрян достъпа до Рим по историческата Виа Апия. Има съобщения за паднали кабини на асансьори в сгради, но няма пострадали.

В Аматриче се е срутила известната Часовникова кула, която устоя на предишните земетрсения...

В планинския район на Кастелсананджело сул Нера от земетресението са се образували видими пукнатини.

Отбелязани са разрушения в редица населени пунктове в централната част на страната. Има съобщения за пострадали (ранени) хора, но не и за жертви. Много сгради, които са пострадали при най-силния трус са се срутили при вторичните трусове, но хората вече са ги били напуснали.

От района на бадствието продължават да пристигат новини за последствията от трусовете, които продължават и в момента.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас