НОВИНИ

За ЕС, всичко с мигрантите е ОК, а недоволните местни са расисти

Изглежда за официалните представители на ЕС е твърде „опасно“ дори да посетят гръцките острови, където са настанени мигранти. Въпреки обещанието за оказване на помощ чрез експерти на ЕС по предоставяне на убежище, т. нар. Съюз няма да ги изпрати.

Според Европейския Съвет, сигурността на гръцките острови в Егейско море – където има повече от 15 000 „мигранти“ – е „изключително нестабилна“. Сега брюкселските бюрократи са изправени пред поредното „трудно решение“ – дали да се придържат към споразумението с Турция или да изложат на опасност свои представители като ги изпратят на гръцките острови.

ЕС настоява, гръцките власти да обработват по-бързо исканията за предоставяне на убежище и да изпраща обратно в Турция отхвърлените кандидати – в замяна (според споразумението) Анкара получава „парички“ за да се грижи за всеки отхвърлен „мигрант“.

Обработката на исканията на островите, обаче не е достатъчно бърза – това обикновено е и сред най-честите причини, изтъквани от „мигрантите“ за бунтове – а ЕС не е изпратил достатъчно експерти по „предоставяне на убежище“, според местните медии.

Само преди дни, за пореден път лагер в Лесбос беше нападнат и опожарен. Този път „мигрантите“ бяха основно от Пакистан и Бангладеш и за щастие при поредната „изцепка“ нямаше ранени, но подпалените офиси бяха напълно унищожени.

Лесбос отново в пламъци

Намиращите се по островите „ЕС-експерти“, пък „често нямат необходимия профил“ и ще бъдат там само за кратко време, т.е. „неудовлетворението и безпокойството в пренаселенито горещи точки“ продължава да нараства и дори може да предизвика още протести с насилие.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас разкритикува начина на справяне с т. нар. „мигрантска криза“ и в часност „липсата на солидарност“ между страните в Съюза. По думите му, Гърция „е поела най-голямото бреме“, докато други страни „затварят границите и изграждат огради в същото време“ и призова за финансови санкции срещу тези, които „не изпълняват мигрантските квоти“.

Малко преди него, италианският премиер Матео Ренци направи подобно изказване, като заплаши че Италия може да наложи вето на фондовете за разплащане на ЕС към страните, които отказват да помогнат на Италия и Гърция. „Ако имигрантите не отиват там, (италианските) пари няма да отиват там, също“, каза той в интервю за държавната RAI 1.


Използвана е информация на „Експрес“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас