НОВИНИ

Тази сутрин, в Италия стана най-силното земетресение от 1980 г. насам – с магнитуд 6,5. Поне досега, няма съобщения за жертви. Някои казват, че това е истинско чудо, някои го отдават на факта, че по-слабите трусове от вчера са накарали хората да напуснат домовете си. Но, не е само това.

Най-засегнатите от земетресениято райони са с относително неголяма плащ – няколко десетки квадратни километра.

И точно там – според италианските медии – е бил подаден предварително сигнал за тревога - от кучетата. Хората от района Валнерина разказват, че половин час преди най-силния трус, малките селца и градчета са били огласени от продължителен и тревожен вой на домашните любимци, който се е чувл навсякъде – по жилищните райони, овощните градини, лозята. Кучетата са „предупреждавали“ хората за предстоящото бедствие.

Може някой да каже, че това е фолклор, мит, легенда. Но съвсем не е така. Те просто са чули сеизмичните вълни, казва Валерио де Рубейс от Националния институт по геофизика и вулканология. „Силните земетресения могат да произведат звуков ефект, най-общо – много нисък тон, който се описва като бучене или рев. Феноменът се предизвиква и от вибрацията на сградите, при преминаването на сеизмичните вълни от земята във въздуха, като земята играе ролята на високоговорител. Акустичният ефект предизвикан от земетресение е звук с много ниска честота, под диапазона на човешкия слух. Но не и под долната граница при животните. Животните, като кучетата, са способни да (го) чуят много добре и преди хората, не е за учудване, че стават изнервени или бягат“, обяснява той.

Така или иначе – днес кучетата са предупредили хората в Италия за наближаващата беда. Не напразно се казва – Кучетата – това е част от семейството ни.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас